Sindicalistul Marius Nistor despre o nouă lege: Frecție la piciorul de lemn

Sindicalistul Marius Nistor despre o nouă lege: Frecție la piciorul de lemn

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, își pune întrebarea dacă nu e necesar un proiect de lege care să ne protejeze de iniţiativele unor parlamentari.

Marius Nistor pune această întrebare după ce Senatul a aprobat, cu unanimitate de voturi, modificarea Legii Educaţiei Naţionale. Conform acestei modificări vor fi prevăzute, în medie 20 de ore săptămânal, în învăţământul primar, 25, în învăţământul gimnazial şi 30 de ore pe săptămână, la învăţământul liceal.

„Discutăm despre iniţiative ale unor parlamentari, ale unor senatori care nu găsesc de cuviinţă că ar trebui să vină cu un studiu de impact, vizavi de această iniţiativă, vizavi de acest proiect de lege pe care îl trec fără să ţină cont că preşedinţia l-a returnat şi le-a cerut să vină cu o analiză foarte serioasă, vizavi de efectele acestuia, nu mai avem ce să comentăm, în momentul de faţă. Dar putem face următoarea observaţie. Noi am observat aşa, că Senatul este foarte preocupat să finalizeaze un proiect de lege prin care cadrele didactice ar trebui protejate de elevi şi de părinţi. Dar stăm şi ne punem întrebarea, nu era mai e necesar un proiect de lege care să ne protejeze de iniţiativele acestor parlamentari?”, a declarat Marius Nistor la RRA.

Sindicaliştii din Educaţie se tem pentru locurile de muncă ale cadrelor didactice, dacă se va reduce numărul de ore pentru elevi. În spaţiul public deja se vorbeşte de aproximativ 20 000 de posturi care vor dispărea.

Deci din punctul meu de vedere, această iniţiativă legislativă este frecţie la piciorul de lemn, ca să o spunem aşa mai de-a dreptul. Pentru că vorbim de o medie, în medie 20 de ore la învăţământul primar, 25 de ore, învăţământ gimnazial, în medie 30 de ore la nivelul învăţământul liceal. Păi dacă este media, pot să creez ambiguitate, şi să mergem pe nişte maxime, care să ne conducă la mai mult decât este în momentul de faţă. Pe de altă parte aceşti specialişti, din Parlamentul României, care se pricep la absolut orice, şi-au pus întrebarea, ce anume ar trebui să facă elevii care vor beneficia, în ghilimele, de reducerea numărului de ore petrecute în şcoală? Eu ştiu, ca şi părinte, îmi doresc ceea ce este mai bine pentru copilul meu dar este mai bine să stea mai puţin, la şcoală? Iar timpul pe care îl câştigă nestând la şcolală, îl va petrece unde? Ce activităţi va desfăşura? Cine anume îl va supraveghea? Cu mare seninătate se spune...”, a mai spus Mariu Nistor.