Implanturile mamare produse de o firmă franțuzească, ce vor fi retrase de pe piață, se sparg ușor. Posesoarele, 150 la număr, trebuie să se prezinte la medic.
Cel puţin 150 de femei din România, care au ales, anul trecut, să-şi „tuneze” sânii cu silicoane produse de firma franţuzească Poly Implant Prothese (PIP), primesc recomandarea unei „revizii” la chirurg.
Vestea a venit de la Agenţia Franceză pentru Siguranţa Produselor din Sănătate (AFSSAPS), care, în urma unei inspecţii, a constatat că producătorul a utilizat un gel siliconic diferit de cel declarat când a primit marcajul CE. AFSSAPS a ordonat retragerea de pe piaţă a implanturilor mamare respective în urma unor creşteri semnificative a inflamaţiilor locale ale sânilor.
Silicoanele PIP, 5% din piaţa românească
În România, dintr-un total de 6.000 de implanturi, pe 2009, circa 300 au fost comercializate de distribuitorul autorizat al PIP, J&D Medicals. Deşi nerecunoscută oficial, cifra a fost considerată foarte aproape de adevăr de managerul J&D, Cristina Drăguşin.
Ca procent, J&D ocupă 5% din piaţa românească, principalii „jucători” fiind americanii de la Allergan şi Mentor şi francezii de la Eurosilicone. AFSSAPS a ordonat PIP, pe 30 martie, retragerea tuturor protezelor mamare atât din Franţa, cât şi din restul ţărilor unde acestea se comercializează. Implanturile ieftine sunt proaste
Problema a apărut de la o dezinformare a producătorului privind tipul de gel siliconat utilizat. PIP a folosit un altfel de gel decât cel pentru care avea licenţa. Evident, mai ieftin. Spre exemplu, la noi, o proteză a PIP se vinde cu preţuri între 250 şi 400 de euro, pe când la concurenţă costurile se situează între 500 şi 1.400 de euro.
„Un gel de calitate nu curge din anvelopă, chiar dacă aceasta e înţepată sau tăiată. Unul inferior se scurge şi se dispersează în ţesut”, explică reprezentantul unei mari companii care distribuie implanturi mamare în România. O anvelopă de calitate are multiple stratificări, cu rolul de a împiedica contactul gelului cu ţesutul.
Altfel, pot apărea inflamaţii sau infecţii dureroase. Potrivit PIP şi J&D Medicals, peste două sute de mii de femei au ales, din 1992, până anul trecut, implanturile lor. Ieri am efectuat un test simplu. Am înţepat cu un ac de seringă implanturi produse de patru firme. Nici unul, în afară de mostra produsă de PIP, nu s-a spart.
La comunicarea rezultatului, managerul J&D, Cristina Drăguşin, a spus că acest lucru a fost posibil din cauza faptului că implantul respectiv era doar o mostră. După cum e bine cunoscut în comerţ, mostrele sunt de multe ori mai bune decât marfa de serie oferită spre vânzare.
RISC
Implanturile PIP nu sunt prea cunoscute la noi
Chirurgul estetician Florin Juravle, de la clinica Carezone, spune că produsul Poly Implant Prothese nu-i este familiar.
„Știu că aceste implanturi au intrat pe piaţă de un an şi jumătate. Acum un an, am primit o ofertă, la un preţ mediu, dar nu am folosit aceste implanturi, nici eu şi nici colga mea, doctoriţa Adina Alberts”, spune medicul.
Nici profesorului de chirurgie plastică şi estetică Ioan Lascăr nu-i este cunoscut produsul: „Noi folosim implanturi din zona de vârf. Nu mă pot pronunţa vizavi de calitate”.
Cristina Drăguşin susţine că: „Până în prezent, AFSSAPS nu a înregistrat complicaţii diferite la implanturile realizate de Poly Implant Prothese, faţă de cele observate cu alte implanturi mamare. Cu toate acestea, repre zentanţii agenţiei franceze recomandă pacientelor examinarea medicală de către medicul chirurg”.