ATENȚIE ȘOFERI! Siguranța pe drum începe după un somn bun
- Cristina Vladu
- 16 martie 2017, 12:37
Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, Asociația de pacienți ASCID1, în parteneriat cu Societatea Română de Penumologie lansează, mâine, campania de conștientizare privind combaterea somnolenței la volan.
Peste 1 milion de români suferă de tulburări de somn, dintre care doar circa 5.000 sunt diagnosticați. Campania își propune să atragă atenția asupra acestora, cu mesajul că dereglările respective pot fi ameliorate, identificarea fiind vitală. Tulburările somnului reprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere, de muncă și casnice, bolile cardice și metabolice etc. Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, patologiile cele mai frecvente asociate cu somnolența din timpul zilei sunt insomnia și apneea în somn. Se estimează că în România sunt 550.000 adulți care suferă de sindromul de apnee în somn.
„Șoferii somnolenți prezintă un risc, atât pentru ei înșiși și familiile lor, cât și pentru restul participanților la trafic. Evident, reprezintă un risc și din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilență (mișcări, capacite de reacție) similară cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%”, declară dr. Oana Deleanu.
Pe de altă parte, Titi Aur este de părere că „din aproximativ 100.000 de accidente, care se înregistrează anual în lume, 71.000 de persoane sunt rănite și 1.500 mor din cauza ațipitului la volan. Toți șoferii cunosc foarte bine ce înseamnă somnolența la volan, când închid ochii câteva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu conștientizează faptul că oboseala acționează precum alcoolul: limitează considerabil viteza de reacție, vizibilitatea și slăbește capacitatea de concentrare. Stimați șoferi, dacă atunci când conduceți, clipiți și căscați des, sunteți iritabili și obosiți sau visați cu ochii deschiși, trebuie să trageți pe dreapta!”