Şi Gheorghe e tot o Floare

Şi Gheorghe e tot o Floare

Preafericitul Daniel a decis ca Sfântul Gheorghe să aibă, anul acesta, slujbă comună cu Floriile, dar n-a participat la ea.

Pentru că Sfântul Gheorghe pica în Săptămâna Patimilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a decis ca anul acesta slujba de Florii să fie comună cu cea a Sfântului Gheorghe. Sute de credincioşi au venit, aşadar, ieri la Patriarhie, ca să sărbătorească duminica de dinaintea Săptămânii Mari, dar şi numele lui Gheorghe. Sărbătoarea a fost precedată, sâmbătă, de o premieră: procesiunea ortodoxă de Florii, la care au participat mii de bucureşteni, întru binecuvântarea oraşului.

Flori, bunici şi copii

Sărbătoarea Floriilor marchează Intrarea Domnului în Ierusalim, unicul moment din viaţa Sa în care a fost întâmpinat ca Împărat, cu ramuri de finic şi măslin. Ieri, credincioşii au mers la biserică cu crenguţe de salcie, plantă ce simbolizează trecerea de la viaţă la moarte. Printre cei veniţi la Patriarhie, Viorel, un student în anul IV la Facultatea de Istorie, a fost dezamăgit că slujba n-a fost ţinută de Preafericitul Patriarh. „Anul acesta a fost o slujbă deosebită, deşi mă aşteptam să-l văd şi pe Preafericit, dar poate de Înviere îl vom vedea“.

Bunici şi copii, toţi credincioşii care au fost ieri la biserică au plecat cu ramuri de salcie sfinţite pe care le vor pune acasă, la icoane sau deasupra uşilor, ca să-i ferească tot anul de necazuri. Totodată, în cadrul slujbei de Florii de la Catedrala Patriarhală, a fost hirotonisit ieri şi primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, PS Mihail Filimon.

În premieră pentru Capitală, care de la instaurarea comunismului n-a mai avut parte de o procesiune religioasă de Florii, peste 12.000 de credincioşi au parcurs sâmbătă drumul dintre Mănăstirea „Radu Vodă“ şi Catedrala Patriarhală. Credincioşii au fost conduşi, pe traseul care a mai cuprins şi Bisericile „Sfântul Spiridon Nou“ şi „Sfânta Ecaterina“, de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Preafericitul Părinte Daniel a caracterizat procesiunea ca pe o „binecuvântare pentru Cetate“.

Ne puteți urmări și pe Google News