Şi dacă ar fi câştigat îşi mai cerea scuze?

Şi dacă ar fi câştigat îşi mai cerea scuze?

Zâmbetul sfidător şi arogant a fost înlocuit de grimase prin care se mimează umilinţa. Asistăm la o metamorfoză prin care Victor Ponta speră să mai aibă o şansă în politica la nivel înalt.

„Îmi pare rău de multe lucruri pe care le-am spus în campanie. Acum încerc doar să înțeleg. Așa cum am învățat din victorii, o să învăț și din înfrângeri!”, spunea spăşit, marţi, Victor Ponta în faţa jurnaliştilor.

Au trecut mai puţin de două săptămâni de când acelaşi Victor Ponta strivea cu aroganţă orice opinie critică la adresa sa. Vocile care acuzau campania fără precedent, în ultimii 20 de ani, de intoxicări, dezinformări, manipulări erau ştampilate rapid ca „băsiste” şi executate cu promptitudine de televiziunile prietene. O asemenea revărsare de murdărie pestilenţială nu mai cunoscuse România din siniştrii ani '90, când oameni înrăiţi de propaganda lui Iliescu strigau „Moarte intelectualilor” pe străzile Bucureştiului.

Propaganda neagră a PSD a avut însă un efect de bumerang, iar Victor Ponta s-a trezit prăbuşit înapoi în mlaştina de unde umbra lui fusese proiectată peste toată România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desigur, este de apreciat că acum îşi cere scuze, dar cât de sinceră este această atitudine? A trebuit să fie înfrânt pentru a realiza că răul este rău? Că minciuna este rea, că înşelătoria este rea, că abuzul este rău? Spune că acum are de învăţat, dar nu este cam târziu ca la 42 de ani să înveţe ceea ce orice copil cu minimă educaţie află până la şapte ani?

Totuşi, o întrebare ar trebui pusă. Să facem un mic exerciţiu de istorie contrafactuală, oare Victor Ponta şi-ar mai fi cerut scuze dacă ar fi câştigat alegerile? El spune că trage învăţăminte şi din victorii, oare cum ar fi reacţionat după ce s-ar fi văzut preşedinte al României în urma unor lucruri regretabile, aşa cum spune acum? Crede cineva că ar mai fi zis  „îmi pare rău”? Un zâmbet trufaş s-ar fi lăţit peste întreaga ţară, iar toate „lucrurile din campanie” ar fi devenit model de comunicare publică, scripturi după care ar fi recitat toţi propagandiştii şi trepăduşii partidului, transformând minciuna şi manipularea în sfintele odoare ale noului regim.

Ei, n-a fost să fie, acum trebuie o nouă abordare din partea multivalentului Victor Ponta.  Dacă nu i-a ieşit cu urâtul, el crede acum că poate reuşi cu frumosul, măcar cât să supravieţuiască în politică. Nu se ştie cât de convigător va fi, dar cu siguranţă că baronii PSD îl vor trage în ţeapă cu tot cu noul lui costum pentru exersat decenţa şi bunul-simţ.