Sevil Shhaideh nu vrea să dea EXPLICAȚII Parlamentului despre SCUMPIREA energiei

Sevil Shhaideh nu vrea să dea EXPLICAȚII Parlamentului despre SCUMPIREA energiei

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, actual membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, nu s-a prezentat joi la audierea Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE. Ea a trimis o scrisoare parlamentari în care și-a motivat imposibilitatea de a veni. Cu toate acestea, membri Comisiei nu au dezvăluit motivația oferită de Shhaideh.

Tot astăzi urma să fie audiat și Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, dar acesta a trimis o scrisoare Comisiei de anchetă în care i-a rugat pe parlamentari să reprogrameze audierea. Nici Spiridon Cojocaru, membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom, nu se va prezenta azi în fața aleșilor, cerându-le să reprogrameze audierea. 

Mai sunt programați pentru audieri azi foștii miniștri ai Energiei Răzvan Nicolescu și Victor Vlad Grigorescu. Până acum a fost audiat ministrul Energiei, Toma Petcu, care a spus că majorarea prețurilor la energie electrică și gaze a fost cauzată de condițiile meteo.

Conducerea OMV Petrom a menţionat, într-o scrisoare adresată parlamentarilor, existenţa a patru litigii iniţiate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a şapte controale ale Autorităţii, în perioada 2012-2017, în condiţiile în care solicitarea recentă a Comisiei de anchetă a activităţii ANRE viza o perioadă de 12 ani, din 2015 până în 2017, informează bursa.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

     Președintele Comisiei, Iulian Iancu, ceruse, săptămâna trecută, o listă a scrisorilor şi adreselor prin care OMV Petrom a fost informată de ministere sau alte instituţii ale statului cu privire la investigaţii, anchete sau procese în instanţă referitoare la suspiciuni sau acuzaţii privind încălcarea prevederilor legale de către companie, în perioada 2005-2017.

În scrisoarea trimisă parlamentarilor, conducerea OMV Petrom s-a limitat doar la cinci ani şi doar la ANRE, nepomenind nimic de controalele la alte instituţii. Înainte de transmiterea centralizării controalelor şi litigiilor cu ANRE, conducerea OMV Petrom a găsit de cuviinţă să îi informeze pe membrii Comisiei de anchetă a ANRE că solicitarea are un caracter larg şi general şi depăşeşte în mod vădit obiectivele Comisiei de anchetă a activităţii ANRE.

Conducerea OMV Petrom le-a mai transmis parlamentarilor că, dacă ar face o astfel de inventariere, ar fi un volum imens de corespondenţă şi arhivă ce trebuie verificat, precum şi o perioadă de timp pe care nu o pot estima: „Intervalul de timp avut în vedere de dumneavoastră (2005-2017) reprezintă o perioadă de peste 12 ani, cu mult peste obligaţiile de arhivare impuse de lege în anumite situaţii”.

În scrisoarea adresată parlamentarilor, OMV Petrom îi mai roagă pe membrii Comisiei să confirme dacă informaţiile transmise răspund solicitării semnate de Iulian Iancu sau să-i comunice şi să delimiteze în mod exact aria de activitate cu privire la care informaţiile sunt necesare.

Răspunsurile conducerii OMV Petrom vin în urma solicitării lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, care a cerut, recent, directorului general al OMV Petrom, doamna Mariana Gheorghe, să transmită Comisiei dacă OMV Petrom sau sucursalele sale au primit de la instituţiile statului sau ministere, în perioada 2005-2017, adrese prin care compania este informată în legătură cu investigaţii, anchete sau procese în instanţă referitoare la suspiciuni sau acuzaţii privind încălcarea prevederilor legale de către OMV Petrom. Într-o scrisoare, Iancu a solicitat Marianei Gheorghe să-i pună la dispoziţie, în scris sau electronic, informaţii despre instituţia care a declanşat ancheta, investigaţia, controlul, rezultatul acestora şi măsurile dispuse sau impuse.