SFATUL PSIHOLOGULUI: "Cum sa-l fac sa nu mai minta?"

SFATUL PSIHOLOGULUI: "Cum sa-l fac sa nu mai minta?"

Va raspunde: Dr. Paula Irimia.

Am un baietel de 7 ani. De ceva timp, a inceput sa minta. Nu minte in legatura cu lucruri importante, dar ma tem ca va deveni un obicei. Cum sa reactionez? Marilena Petrescu, operator, Pitesti Copilul a observat ca minciuna este un mijloc eficient pentru a evita o pedeapsa sau o mustrare. Pentru a-l determina sa spuna adevarul, discutati cu el cu calm cand incearca sa minta. Un copil are reactii tipice, diferite de cele ale unui adult.

Cautati sa-i intelegeti comportamentul si cauza acestuia. E posibil sa se teama ca va pierde dragostea si atentia parintilor; sau se teme ca va fi pedepsit etc. Nu va infuriati. De obicei, mustrarea si interdictia severa cauzeaza alte minciuni.

Evitati sa-i sugerati un sentiment de teama. Chiar daca stiti ca minte, nu-l mai intrebati - "ma minti?" - pentru ca instinctiv va nega. De frica pedepselor severe, copiii ascund adevarul.

Pe de alta parte, raspundeti nevoilor lui de afectiune si felicitati-l atunci cand are un comportament de dorit. Important este sa inteleaga  faptul ca exista o deosebire intre comportamentul sau si el insusi.

Adesea, copiii ajung sa creada ca daca esti bun atunci o sa faci doar lucruri bune, iar daca esti rau faci doar lucruri rele. Evitati sa consolidati in mintea copilului convingerea "daca am mintit inseamna ca sunt mincinos".

Ne puteți urmări și pe Google News