Sfârșitul unui mister! Record de longevitate sau furt de identitate?
- Marinache Mihai
- 16 septembrie 2019, 15:22
Recordul de longevitate deţinut de franţuzoaica Jeanne Calment, decedată oficial la vârsta de 122 de ani în 1997 şi considerată persoana care a atins cea mai înaintată vârstă ce poate fi documentată, este valid.
Recordul de longevitate deţinut de franţuzoaica Jeanne Calment, decedată oficial la vârsta de 122 de ani în 1997 şi considerată persoana care a atins cea mai înaintată vârstă ce poate fi documentată, este valid, se arată într-un studiu ştiinţific publicat luni.
Acest studiu care se bazează pe documente şi modele matematice noi pentru a respinge ipoteza unei înşelătorii avansate la sfârşitul anului 2018 de cercetători ruşi, relatează AFP.
Ideea că franţuzoaica, care a devenit faimoasă la nivel mondial la sfârşitul secolului XX din cauza vârstei sale extraordinare, nu a fost de fapt Jeanne, ci fiica ei Yvonne Calment, care şi-ar fi însuşit identitatea mamei sale în 1934, este „nefondată”. Asta afirmă cercetători elveţieni şi francezi, coautori ai acestei lucrări publicate în „Journal of Gerontology". În sprijinul demonstraţiei lor, cercetătorii s-au bazat pe mai multe documente istorice, inclusiv un articol publicat în presa locală în 1934 în Arles – acolo unde locuia bătrâna. Se pare că „un număr extraordinar de mare" de persoane au participat la funeraliile lui Yvonne, fiica lui Jeanne, care a murit la 36 de ani.
Este greu de imaginat că toţi aceşti numeroşi martori nu au observat înşelătoria, „decât dacă se acceptă ideea complicităţii a zeci de oameni" în acest furt de identitate, spun cercetătorii.
„Toate documentele contrazic ipoteza cercetătorilor ruşi", a spus unul dintre ei, demograful Jean-Marie Robine, director de cercetare la Inserm şi Şcoala practică de studii înalte. Studiul atacă un alt argument al cercetătorilor ruşi care estimează că este imposibil statistic ca un om să trăiască 122 de ani.
Cercetătorii au calculat că un centenar a avut o şansă la 10 milioane de a atinge vârsta de 122 de ani studiind longevitatea persoanelor născute în Franţa în 1875 şi în 1903. O probabilitate cu siguranţă scăzută, dar care face ca vârsta lui Jeanne Calment să fie „plauzibilă", potrivit unui coautor al studiului, geriatrul şi epidemiologul François Herrmann, de la Spitalul Universitar din Geneva.