Cei cinci au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice în Transilvania.

Visarion Sarai, născut în 1714, s-a călugărit în 1738. Plecat o vreme din țară, s-a întors în Ardeal în ianuarie 1744, începând lupta pentru apărarea ortodoxiei. Arestat în aprilie 1744 este întemnițat și moare ca martir în închisoarea Kufstein din Tirol.

Sofronie de la Cioara a fost preot de mir, călugărit la Cozia după ce a rămas văduv. A condus răscoala împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei unite de la Blaj.

Oprea Miclăuș din Siliștea Sibiului a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor. Ultima oară, în 1752, a fost arestat și a murit în închisoarea Kufstein.

Preotul Ioan de la Galeș a colindat satele strângând semnături prin care credincioșii cereau să li se acorde libertatea credinței. A fost arestat în 1756. Ultima știre despre el datează din 1780.

Preotul Moise Măcinic a fost închis 17 luni la Sibiu pentru că a luptat împotriva uniației. După eliberare, l-a însoțit pe Oprea Miclăuș în călătoriile la Viena, unde a fost arestat și a murit în închisoarea Kufstein.

Te-ar putea interesa și: