Sfântul zilei: Ierotei, cel ”sfințit de Dumnezeu”, primul episcop al Atenei

Sfântul zilei: Ierotei, cel ”sfințit de Dumnezeu”, primul episcop al Atenei

Vineri, 4 octombrie, românii îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Ierotei, cel care a cântat la înmormântarea Maicii Domnului.

Numele Sfântului Muncenic Ierotei înseamnă ”sfințit de Dumnezeu”.

Istoricii creștinismului spun că Ierotei a fost prezent și că a stat în mijlocul apostolilor la prohodirea Maicii Domnului. I-a mângâiat, cântând cu ”glas îngeresc” imnuri religioase, pe care le-a acompaniat de instrumente muzicale,  în timp ce era petrecută spre mormânt pe care care l-a adus pe lume pe Mântuitor.

Sfântul Ierotei este cunoscut drept primul conducător și episcop al creștinilor Atenei. I se spune și Ierohei Tesmotetul. Titlul ”tesmotet” îi desemnează pe cei șase magistrați atenieni însărcinați cu păstrarea și interpretarea legilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a fost el convertit la ortodoxism de Sfântul Apostol Pavel, care l-a botezat și hirotonit înainte de anul 52, apoi l-a așezat episcop. De asemenea, se știe că a fost însoțitorul și unul din sfetnicii Sfântului Dionisie Areopagitul, învățându-l pe acesta principalele elemente ale credinței creștine.

Neoplatonicianul din secolul al V-lea, Pseudo-Dionisie a scris despre Ierotei, menționând că a fost un imnograf desăvârșit: ”El era transportat în întregime în afara corpului său și era absorbit atât de profund în comuniunea cu lucrurile sacre pe care le celebra în imnologie, că pentru toți cei care l-au auzit, l-au văzut și l-au cunoscut și chiar și pentru cei care nu-l cunoșteau el părea să fie un imnograf divin inspirat de Dumnezeu”.

A trecut la cele veșnice pe 4 octombrie, zi care a devenit, în calendarul ortodox, sărbătoarea sa.

Tot astăzi, ortodocșii fac și pomenirea: Sfântului Mucenic Petru din Capitoliu; Sfintei Mucenițe Domnina și a fiicelor sale, Verina și Prosdoca; Sfântului Mucenic Audact și a fiicei lui, Calistena; Sfântului Cuvios Ammun Egipteanul; Sfinților Mucenici Diaconi Faust, Gaiu, Eusebiu și Herimon; Sfinților Gurie, arhiepiscopul Cazanului și Varsanufie, episcopul Tverului.

Surtsa foto: Doxologia.ro