Moliftele Sfântului Vasile cel Mare reprezintă o colecție de rugăciuni extraordinar de puternice, capabile să elibereze de cele mai complexe farmece, blesteme și jurăminte. De aceea e bine să fie rostite în această zi sfântă.
E important de știut că, Moliftele pentru Sfântul Vasile cel Mare nu sunt recitate în orice loc și la orice moment.
Aceste rugăciuni de dezlegare, de o putere remarcabilă, sunt rostite în biserici, sub îndrumarea unui preot, în timpul slujbelor, unde toți cei prezenți trebuie să se supună unei pregătiri atente.
Rugăciuni îndreptate spre Sfântul Vasile cel Mare
Conform tradiției, în ziua de 1 ianuarie, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare, numeroși credincioși aleg să meargă la biserică pentru a participa la recitarea acestor rugăciuni menite să alunge influențele nefaste.
Postul, rugăciunea, spovedania și împărtășania reprezintă elemente esențiale ale ritualului de pregătire, pe care credincioșii trebuie să-l respecte înainte de a asista la citirea Moliftelor. Important de menționat este că nu toți preoții recită aceste rugăciuni de dezlegare.
Cu câțiva ani în urmă, aceste rugăciuni erau recitate și în locuințele credincioșilor. Dar, pe parcurs s-a observat că acest obicei poate fi destul de periculos.
Rugăciunile de dezlegare sunt deosebit de puternice și nu orice preot poate să le rostească. Prin urmare, Moliftele de Sfântul Vasile cel Mare pun în mișcare forțe malefice. Dacă nu suntem complet pregătiți, ne putem confrunta cu influențele demonice.
Rugăciune de rostit în această zi sfântă
„În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor.
Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.
Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile.
Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”
Tradiții în ziua de Sfântul Vasile cel Mare
În ziua Sfântului Vasile cel Mare, conform tradiției, se spune că este benefic să verși vin pe masă sau să spargi un pahar alb, să răstorni o cutie de chibrituri sau să faci o faptă bună pentru un om sărman, pentru a atrage norocul pe tot parcursul anului.
Potrivit credințelor populare, dacă prima persoană care pășește în casă pe 1 ianuarie este un bărbat, aceasta aduce noroc pe întregul an.
De asemenea, în ziua de Sfântul Vasile cel Mare, după ce îți speli fața, se crede că ștergerea feței cu un prosop în care se află un ban de aur sau de argint aduce curățenie și sănătate pe tot parcursul anului.
În același timp, dacă dormi până târziu în această zi, riști să fii leneș tot anul.