Sfântul Ștefan. Tradiții și obiceiuri în a treia zi de CRĂCIUN
- Andrei Arvinte
- 27 decembrie 2018, 11:06
Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, Biserica creştin-ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Întâiul Mucenic şi Arhimandrid Ştefan.
Sfântul Apostol Întâiul Mucenic şi Arhimandrid Ştefan, condamnat la moarte în anul 33, de autorităţile iudaice. Ştefan este cel care a vestit şi mărturisit credința în Hristos, deschizând drumul unui impresionant şir de martiri creștini, pedepsiți pentru credința lor.
Sfântul Ştefan era de neam ales şi provenea din seminția lui Avraam. În limba greacă, Ştefan înseamnă „coroană” şi se referă atât la râvna de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Christos, cât şi la faptul că el, Sfântul, este primul dintr-un nesfârşit şir de martiri din lumea creştină.
Tradiţia spune că, de ziua Sfântului Ştefan, este bine să aducem în casele noastre icoana care-l înfățișează pe acest martir, astfel Sfântul ajutându-i pe creștinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase.
În biserici, astăzi se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ştefan. Pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite de persoane de decizie, e bine ca azi, de ziua sfântului său nume, să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.
De asemenea, în semn de iubire, preţuire şi respect pentru martirul prăznuit astăzi, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, e bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certați, scrie Cugetliber.