SMERENIE. După ce a spus că s-a întâlnit de trei ori cu Dumnezeu, Petrache Lupu a îndemnat oamenii la pocăinţă, şi tot restul vieţii a trăit în rugăciune.
Oamenii din Maglavit, o aşezare de lângă Dolj, ştiu că într-o zi din vara anului 1935, în pădurea de la marginea comunei, unui cioban i s-a arătat Dumnezeu. Minunea s-a repetat de trei ori, iar tânărul păstor Petrache Lupu, care era mut până atunci, a început să vorbească şi să-i îndemne pe oameni la pocăinţă. După acele minuni, casa „Sfântului”, aşa cum a început să-i spună lumea, a devenit loc de pelerinaj pentru foarte mulţi oameni din toată ţara. Sfântul s-a născut la 1907 şi a trecut la cele veşnice în 1994.
După 74 de ani de la primul miracol din Maglavit, Petrache Lupu a fost dezhumat din cimitirul satului şi reînhumat în curtea mănăstirii din comună. La procesiune, care a durat două zile, au venit mii de pelerini din toată ţara. Localnicii spun despre Petrache Lupu că îşi petrecea tot timpul în rugăciune. „Venea foarte multă lume la el, din toată ţara. Au fost persoane care au trecut pe la el şi au spus că s-au vindecat de boli. Când te duceai acasă la el, se ruga tot timpul”, îşi aminteşte Maria Cîrstea.
Despre Petrache Lupu se mai spune că a prevestit războiul şi alte necazuri ale ţării. L-a vizitat pe Regele Carol al IIlea pe care l-a sfătuit să fie mai „cumpătat” şi a prezis că într-o zi va cădea pe pământ o stea care va arde la răsărit şi la apus şi vor veni dureri mari. În 1941, sub regimul generalului Antonescu, a fost trimis pe front pentru a susţine moral oştenii.
Predici la Securitate
Interesat de acest fenomen, medicul psihiatru Gheorghe Marinescu a ţinut să testeze integritatea psihică a ciobanului din Maglavit. „E mult mai normal decât noi. Nu e un debil, ci un apostol”, a scris doctorul despre Petrache Lupu, în cartea „Lourdes şi Maglavit”.
Când au venit comuniştii la putere, lau ameninţat că va înfunda temniţa. „Era un om foarte bun şi nu a putut să-şi termine ceea ce a început pentru că nu a fost lăsat de comunişti. Începuse o biserică, dar a rămas doar cu temelia”, spune Elena Badea, o localnică din Maglavit. În timpul unui interogatoriu al Securităţii, când a fost întrebat despre ce era vorba în prezicerea sa, a arătat spre steaua de pe chipiul unuia dintre agenţi.
Sătenii mai în vârstă îşi amintesc că îl luau comuniştii şi se întorcea după multe săptămâni. „Nu a ştiut nimeni niciodată ce se întâmpla cu el şi nu a vrut niciodată să spună ce s-a întâmplat cu el acolo unde îl duceau securiştii”, îşi aminteşte Ion Cheaja. Cioban analfabet, multă vreme surd şi gângav, sărac lipit, Petrache Lupu a fost considerat întotdeauna un model de curăţenie sufletească.
URMAŞ. Primul copil a învăţat tainele oieritului
FAMILIE. După Dumnezeu, soţia, cei doi copii şi oieritul au fost cele mai importante lucruri din viaţa sa
POCĂINŢĂ. „Sfântul” ţinea predici în faţa a mii de oameni