Pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei. Mii de credincioși vor lua parte la slujba arhierească

Pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei. Mii de credincioși vor lua parte la slujba arhierească Sursa foto: Arhiva EVZ

O parte dintre pelerini au început să sosească încă de miercuri la Peștera Sfântului Apostol Andrei. Aceștia vor lua parte la slujba desfășurată în aer liber în 30 noiembrie.

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României. Mii de pelerini poposesc în fiecare an la peștera în care Cel Dintâi Chemat ucenic al lui Iisus Hristos a viețuit. Primii credincioși au ajuns deja în județul Constanța pentru a lua parte la slujbele speciale, prilejuite de acest moment al anului bisericesc.

Sfântul Apostol Andrei. Slujbă arhierească la Constanța

Peștera în care s-a nevoit ucenicul lui Hristos este localizata în Corvin, județul Constanța. De altfel, aceasta este considerată cea mai veche biserică creștin ortodoxă din țară.

Un număr impresionant de pelerini au ajuns deja la Constanța pentru a lua parte la slujbele oficiate la Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei. Credincioșii care au ajuns de miercuri în localitatea Ion Corvin participă și la slujba Vecerniei. Aceasta are loc seara, urmând ca a doua zi să fie oficiată Sfânta Liturghie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Slujbele au loc în aer liber, chiar în apropierea peșterii în care s-a nevoit Sfântul Apostol Andrei.

Pelerini din toate colțurile țării

Credincioșii din întreaga țară înfruntă condițiile meteo dificile din această perioadă pentru a ajunge la locul sfânt. Numeroase autocare cu pelerini de toate vârstele au ajuns deja în apropiere de localitatea  Ion Corvin. Oamenii străbat sute de kilometri pentru a ajunge să ia parte la slujbele speciale din aceste zile. Mai mult, aceștia așteaptă să se închine la Sfintele Moaște.

Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Andrei va fi oficiata joi, începând cu ora 8.30. Aceasta va fi oficiata de Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Prezent la această slujbă va fi și episcopul Siriei, Dimitrie Cherbak.

Pelerinaj la Peștera Sfântul Apostol Andrei. Mii de credincioși vor lua parte la slujbă

Peștera Sfântul Apostol Andrei. Sursa foto: Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitor al României

Cel Dintâi Chemat ucenic al Mântuitorului, Sfântul Andrei a venit în Sciția Mică, reprezentând Dobrogea de astăzi, pentru a propovădui Evanghelia.  Cei care trăiau în zona respectivă l-au primit pe ucenicul lui Hristos cu mare smerenie, spune IPS Teodosie.

„Aici nu a fost nicio prigoană asupra apostolului, ci, dimpotrivă, stăruința să mai rămână cu strămoșii noștri. Aici a întemeiat biserici, mănăstiri, a pus ierarhi în cetăți, hirotonindu-i ca apostoli, a pus preoți, a creștinat mulțime din strămoșii noștri. ”, a precizat ÎPS Teodosie.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida și a fost pescar. Acesta a simțit chemarea lui Iisus Hristos, urmând misiunea cu mare dăruire. Puțini știu că și fratele mai mare al Sfântului, Simon, a avut o misiune la fel de importantă.

După Învierea Domnului, la fel ca ceilalți apostoli, cel considerat ocrotitorul României a propovăduit Evanghelia în  Tracia, Macedonia şi Sciţia, Dobrogea de astăzi. Sfântul Apostol Andrei a implorat să i se facă o cruce de formă de X pentru a fi răstignit.  Peștera din județul Constanța în care acesta s-a nevoit a devenit loc sfânt abia din anul 1944. Atunci au fost descoperite mai multe vestigii în micuța peșteră.