Sf. Sinod al BOR, decizie istorică. Încă două episcopii pentru românii din diaspora
- Bianca Ion
- 2 martie 2024, 14:34
Sf. Sinod al BOR, decizie istorică. Sfântul Sinod a hotărât, joi, înființarea a două eparhii noi pentru comunitățile de români din diaspora: Episcopia Marii Britanii și Episcopia Irlandei și Islandei.
Sf. Sinod al BOR, decizie istorică. Acestea se alătură celor 10 eparhii deja înființate peste hotare, care cuprind comunitățile de români din diaspora și din zonele istorice din vecinătatea granițelor.
Sfântul Sinod, decize istorică
Reședința Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii va fi stabilită la Londra, iar cea a Episcopiei Ortodoxe Române a Irlandei și Islandei la Dublin. Aceste două eparhii vor fi subordonate Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, condusă de Părintele Mitropolit Iosif Pop.
În 2023, peste 1,1 milioane de români locuiau în Marea Britanie, conform datelor furnizate de Excelența Sa Laura Popescu, Ambasadoarea României la Londra. La aceste cifre se adaugă persoanele cu dublă cetățenie sau cu diverse tipuri de viză de ședere, ceea ce ar putea face din românii din Marea Britanie cea mai mare comunitate românească din diaspora, iar Londra a treia capitală din lume după București și Chișinău în ceea ce privește numărul de vorbitori de limba română.
Proiectul de înființare a celor două noi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române este susținut de autoritățile centrale și de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Ce transmite Ambasadorul României la Londra
Ca urmare a deciziei Sfântului Sinod al BOR, ambasadorul României la Londra a transmis un mesaj tututor românilor:
„Salutăm hotărârea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de înființare în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a unei episcopii românești, la fel ca în celelalte țări europene”, a declarat pentru Basilica.ro ambasadoarea Laura Popescu.
„Era necesară o voce unică și reprezentativă pentru marea comunitate românească de confesiune ortodoxă din Regatul Unit, obiectiv pe care prezența permanentă cu sediul la Londra a unui episcop va avea forța de a-l atinge.
Mulți dintre cei care sunt întâlniți duminica la slujbele din parohiile românești de pe cuprinsul Regatului Unit aveau acest gând și nădăjduiau a avea un episcop permanent în Regatul Unit, la fel ca diaspora altor popoare trăitoare în Marea Britanie și asemenea diasporei românești din celelalte țări europene cu comunități mari de români, precum Italia sau Spania”, a adăugat Ambasadoarea Laura Popescu.
„Cum Biserica este cea mai mare organizație neguvernamentală de pe Pământ și e fondată de Creator, prezența și la Londra a unui episcop ar extinde colaborarea inclusiv cu misiunile diplomatice și consulare ale României de pe teritoriul britanic, în vederea sprijinirii cetățenilor români”.
Parohii românești în Marea Britanie
În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord există 63 de parohii, împreună cu trei mănăstiri.
Într-o întâlnire din anul trecut cu Grația Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Comuniunii Anglicane, Părintele Patriarh Daniel a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat românilor ortodocși din Regatul Unit, prin închirierea a 38 de lăcașuri de cult de către Biserica Anglicană.
Prima parohie românească în Marea Britanie, Parohia „Sf. Gheorghe” - Londra I, a fost înființată în 1964 și activează în continuare în Biserica St Dunstan in the West din Londra. În această biserică a fost instalată catapeteasma care a fost timp de peste un secol la Mănăstirea Antim din București.
Transferul a fost realizat în 1966 de către Patriarhul Justinian, în timpul unei vizite în Anglia, când a convins-o pe Regina Elisabeta a Marii Britanii să ofere hârtie pentru tipărirea de Biblii, o materie primă care nu era disponibilă în România sub regimul comunist.