Sezonul estival, salvat de vaucherele de vacanță. Ce revendică hotelierii
- Feri Predescu
- 5 septembrie 2020, 20:36
Ministrul Economiei, contrazis de hotelieri
Ulterior, după dată de 15 iulie, atunci când au aflat că va fi o cvasi-relaxare, românii au început să vină în număr mai mare pe litoral. „Constatând că nu-și riscă sănătatea dacă vin la mare și că proprietățile clasificate au implementat numeroase proceduri de protective anti-COVID-19, turiștii au început să rezerve în număr mai mare pachete pentru sfârșitul lui iulie și începutul lui august”.
"Într-adevăr, august a fost o lună bună, cu o scădere a numărului de turiști cu doar 10% comparativ cu anul trecut. Trendul ascendent a continuat și în luna septembrie, când am ajuns să fim egali cu luna septembrie a anului trecut ca grad de ocupare a hotelurilor deschise. Acum, în aceste prime zile din septembrie, gradul de ocupare al hotelurilor funcționale de pe litoral este undeva la 80%", a declarat Nicolae Bucovală, președintele OPM- CTA și primvicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
Hotelierii susțin că, în această vară, pe litoral au venit cu 30% mai puțini turiști decât anul trecut. Ei îl contrazic astfel pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a afirmat că în cest sezon, turismul intern a avut încasări mai mari decât anul trecut. „Chiar și Institutul Național de Statistică a contrazis cu cifre clare declarația ministrului. Eu nu știu dacă ieșirea domnului Virgil Popescu a fost întâmplătoare. Poate că HORECA nu va mai ajunge să acceseze mult lăudatele și așteptatele granturi pe care ni le-a acordat Uniunea Europeană?" se întreabă Nicolae Bucovală.
Nicolae Bucovală a mai spus că hotelurile nu au făcut profituri, din cauza scăderii gradului de ocupare dar și a costurilor foarte mari generate de măsurile luate pentru pentru protecția anti-COVID-19. La acestea s-au adăugat costurile cu forță de muncă (INS a publicat statistică în care HORECA a crescut salariile în acest an cu o medie de 25%), iar undeva începând cu perioada 10-15 iulie, majoritatea furnizorilor de mărfuri pentru HORECA și-au scumpit prețurile la multe produse, încercând o recuperare a pierderilor provocate de pandemie pe spinarea operatorilor, același lucru fiind resimțit de industrie și din partea presatorilor de servicii.