Valoarea ISO, bliţul şi încadrarea subiectului sunt aspecte esenţiale pe care trebuie să le luaţi în calcul înainte să apăsaţi butonul declanşator al aparatului.
Călătoriile din vacanţă, peisajele şi diversele experienţe vă vor face poftă de fotografiat. Celor care vor să aprofundeze arta fotografică, dar vor să aibă cunoştinţe minime despre cum se face o fotografie bună, le propunem un ghid cu câteva setări esenţiale pe care trebuie să le ia în considerare înainte de a apăsa pe butonul declanşator. ISO. Indică sensibilitatea senzorului. Acestă valoare, foarte importantă pentru o fotografie, se reglează în funcţie de lumină. Astfel, dacă ai o lumină puternică setezi o valoare ISO 100 sau 200, iar dacă e mai slabă setezi o valoare de aproximativ 800.
Bliţul. Dacă e nevoie, foloseşte-l şi în timpul zilei. E necesar atunci când vrei să scoţi umbrele de pe un anumit subiect. De asemenea, activează-l şi atunci când se crează efectul de contre-jour. Mai exact, lumina îţi vine din faţă. Imaginile mişcate. Dacă nu aveţi un trepied, dacă vreţi să fiţi siguri că faceţi o fotografie clară, ţineţi aparatul în ambele mâini şi sprijiniţi-vă de ceva fix. Astfel, aparatul va avea stabilitate. Ecranul aparatului. Nu aveţi încredere în imaginile de pe LCD-ul camerei, pentru că întotdeauna acestea vor fi mai clare decât cele de pe ecranul computerului. Dacă prindeţi un cadru special, care vi se pare interesant, faceţi două sau chiar trei fotografii, să fiţi siguri că una dintre ele va fi clară. Încadrarea. Aveţi grijă când fotografiaţi un personaj. Dacă se uită spre dumneavoastră, fixaţi-l cât mai central. Dacă se uită spre lateral, lăsaţi spaţiu în zona spre care se uită. Focus-ul. Fiţi atenţi să fie fixat pe personajul sau obiectul pe care îl fotografiaţi, altfel poza ar putea ieşi neclară. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9zTQIPIl3Mk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:
- Fotografiile digitale sau banalizarea fotografiei