Sesizarea Evenimentului Zilei trezește Parlamentul! Comisie de anchetă pentru Arhiva SIPA

Sesizarea Evenimentului Zilei trezește Parlamentul! Comisie de anchetă pentru Arhiva SIPA

O comisie parlamentară de anchetă va investiga dacă din arhiva SIPA au fost copiate ilegal documente confidențiale privind viața privată a magistraților, ca urmare a dezvăluirilor publicate în exclusivitate de EVZ pe parcursul verii

Înființată în 1991 ca structură anticorupție în penitenciare, SIPA a devenit în 1997 un veritabil serviciu secret aflat sub conducerea Ministerului Justiției. După apariția în spațiul public a temerilor că structura devenise un instrument de șantaj la adresa magistraților, SIPA a fost desființată în 2006 de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei.

EVZ a publicat în exclusivitate pe 25 mai 2017 un raport secret care arată nereguli grave: după desființarea SIPA, informații confidențiale din arhiva acesteia ar fi ajuns la Macovei, iar alte documente ar fi dispărut fără urmă, după mai multe vizite care au avut loc în incinta arhivei.

Dezvăluiri

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma articolului din EVZ, ministerul Justiției a publicat o listă cu toate persoanele care au accesat arhiva SIPA, printre care Florian Teodor Andronache, fost ofițer SRI. După care Guvernul a decis pe 31 mai desecretizarea arhivei SIPA. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus pe 3 iulie că au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS, iar pe 31 august a dezvăluit că peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox în sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde este ținută sub pază arhiva. 

Anchetă

Evenimentul zilei le-a trimis, luni, celor doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, o scrisoare deschisă în care le solicită acestora înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA. „Eu susţin această propunere şi cred că săptămâna viitoare vom propune şi vom aproba înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situaţia de la SIPA”, a anunțat ieri, Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Informații-cheie

EVZ a cerut ca Parlamentul să verifice dacă sunt reale informațiile care apar în raportul secret al Comisiei de inventariere a arhivei SIPA, anume că documente ale serviciului secret al Justiţiei au fost copiate xerox sau pe CD, modificate cu pastă corectoare sau distruse. Altă solicitare a EVZ, din adresa trimisă celor doi președinți ai Parlamentului, vizează lămurirea motivului pentru care fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a sporit în 2017 gradul de securizare al raportului. Ancheta parlamentară ar mai trebui să clarifice dacă toate persoanele care au intrat în arhiva SIPA aveau dreptul legal și autorizațiile necesare să facă acest lucru și dacă documentele aflate în arhiva SIPA au fost fotocopiate, sustrase sau distruse, de către cine și în ce scop, potrivit solicitării EVZ.

Ziarul nostru a mai cerut Parlamentului să afle dacă documentele fotocopiate au fost folosite în scopuri ilicite, în afara cadrului legal reglementat și dacă împrejurările ce se vor constata în urma anchetei parlamentare au fost de natură să afecteze independența Justiției și, pe cale de consecință, caracterul de stat de drept al Statului Român.

FOTO EVZ: Dan Tăpălagă, jurnalist

NOTĂ

1. La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiției: Biroul de Documente Clasificate, Direcția Juridică și Biroul de elaborare acte normative. (Până acum, nimeni nu s-a sesizat în legătură cu acest important detaliu). Probabil că negăsindu-se … din ceea ce se căuta s-a trecut la punctul 2.

2. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcției Generale a Penitenciarelor: Ministrul Monica Macovei și Dan Tăpălagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrării și ieșirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 și primul trimestru al anului următor. Au fost prezenți la această activitate șeful SIPA de atunci, col. Marius Stoian (n.r. Ovidiu Ioan Stoian - șeful SIPA la acel moment) și doi ofițeri sau subofițeri care aveau în răspundere arhiva. Ministrului și însoțitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificatele ORNISS), M(onica) Macovei a răspuns că dânsa fiind ministru nu are nevoie de așa ceva, iar Dan Tăpălagă n-a dat nici un răspuns. Ministrul și însoțitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA nici un fel de document clasificat. A fost luat însă registrul de intrări-ieșiri documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare (cei doi n.n.) au luat acest registru de intrări-ieșiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcția de director al acestui serviciu. (…)

Toader vrea să spulbere temerile legate de SIPA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că susţine orice soluţie legală prin care să se închidă capitolul SIPA şi temerea care planează în legătură cu arhiva de acolo. „De când am deschis subiectul arhivei SIPA, am spus urmă- torul lucru dorința mea ca, respectând legea, să dispară această temere care planează în legătură cu arhiva, să avem comisie, să avem proceduri legale, transparente, după mine, orice soluție legală prin care să închidem capitolul SIPA, dar, repet, respectând procedurile și legea”, a spus el, ieri, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă i se pare utilă înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pe situaţia de la SIPA. În privința arhivei, Toader a adăugat că există o comisie constituită după hotărârea Guvernului, cu oameni cu certificate ORNISS, care pot avea acces la secrete indiferent de nivelul de secretizare, comisie care se află încă în perioada de inventariere