Parchetul de pe lângă Judecătoria municipiului Sebeş a fost sesizat, astăzi, de către Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu situaţia consilierului judeţean Gheorghe Iviniş, care este bănuit de infracţiunile de fals în declaraţii şi conflict de interese.
Ca urmare a acestei sesizări, procurorii urmează să efectueze cercetări pentru a stabili dacă Gheorghe Iviniş se face vinovat de acuzaţiile aduse.
Potrivit reprezentanţilor ANI, procedura de verificare a fost demarată în baza unei sesizări, legate de neconcordanţa datelor din declaraţiile de avere şi de interese depuse pentru anul fiscal 2007 şi completate la data de 19 iunie 2008 şi a comparării acestora cu informaţiile solicitate instituţiilor competente.
Pe baza acestor date, se pare că Gheorghe Iviniş ar fi declarat eronat suprafeţele totale ale unor terenuri intravilane şi extravilane şi ar fi omis să declare două terenuri aferente unor locuinţe.
În plus, consilierul judeţean a declarat că deţine o o casă de vacanţă, situată în Strungari, care nu se regăseşte însă în evidenţele Primăriei Pianu.
De asemenea, Gheorghe Iviniş este acuzat că s-ar afla în incompatibilitate, deoarece deţine atât funcţia de consilier judeţean, cât şi pe cea de administrator la patru societăţi comerciale (Voltrans SA, Trans Iviniş & CO SRL, Romana Med SRL, Ecostar Group) şi de asociat la alte două (Mediensis SRL şi Venta Record SRL).
Cum două dintre firmele la care este administrator se ocupă de transportul de persoane, consilierul judeţean este acuzat că s-ar fi aflat în conflict de interese în momentul în care, în şedinţele din martie şi aprilie anul trecut, ar fi votat pentru adoptarea a două hotărâri care reglementau transportul public judeţean de persoane.
Gheorghe Iviniş a declarat că nu îşi face niciun fel de probleme, mai ales că unele din acuzaţiile care i se aduc nu sunt reale. De exemplu, el a declarat că pentru casa de vacanţă de la Strungari, pe care o deţine împreună cu fratele său, plăteşte impozit de patru ani, deci nu se punea problema să nu o declare la primărie.
Pe de altă parte, el a recunoscut că poate ar fi trebuit să se abţină de la votarea acelor hotărâri, dar a precizat că votul lui nu a schimbat soarta hotărârilor şi că nu era vorba despre documente care se refereau la licitaţii, ci doar la stabilirea unui program general. "Dacă aş fi vrut să favorizez firmele pe care le administrez, nu aş fi pierdut 30% din trasee, ceea ce s-a întâmplat după adoptarea acelor hotărâri", a declarat Iviniş.
El a mai spus că imediat ce va afla care este persoana care a depus sesizarea la ANI, se va adresa instanţei, pentru prejudiciile aduse. "Probabil caută alţii să se războiască şi noi am picat la mijloc", a conchis Gheorghe Iviniş.