Serviciul de informații din Olanda a împiedicat un ofițer GRU să devină stagiar la Curtea de la Haga

Serviciul de informații din Olanda a împiedicat un ofițer GRU să devină stagiar la Curtea de la Haga

Serviciul General de Informații și Securitate Olandez a anunțat că a împiedicat un ofițer rus de informații militare să obțină acces ca stagiar la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga.

CPI este de interes pentru GRU în acest moment fiindcă investighează posibile crime de război comise de Rusia în războiul ruso-georgian din 2008 și, mai recent, în Ucraina.

Infiltrarea unui ofițer

Ofițerul GRU ar fi călătorit din Brazilia la aeroportul Schiphol din Amsterdam în aprilie 2022, folosind o identitate braziliană. Se presupune că a plănuit să înceapă un stagiu la CPI, ceea ce i-ar fi dat acces la clădire și sistemele sale. Acest lucru ar fi putut permite GRU să colecteze informații, să identifice și să recruteze surse și, eventual, să influențeze procedurile penale din cadrul CPI.

La sosirea sa la Schiphol, serviciul de informații olandez a informat Serviciul Olandez de Imigrare și Naturalizare, după care ofițerului i s-a refuzat intrarea în Olanda și a fost urcat în primul avion înapoi spre Brazilia, ca persona non grata. Serviciul de informații l-a evaluat pe ofițer ca fiind o amenințare „foarte gravă” atât pentru securitatea națională, cât și pentru securitatea CPI și a aliaților internaționali ai Olandei, datorită accesului său la organizație.

În premieră, agenția a lansat conținutul unui document de 4 pagini, parțial redactat, care descrie identitatea „extinsă și complexă” a ofițerului. A fost scrisă inițial în portugheză, „creată probabil pe la jumătatea anului 2010” și „probabil scris” de către ofițer însuși.

Modul de operare

Potrivit agenției, informațiile oferă o perspectivă valoroasă asupra modus operandi-ului său. Noua identitate a ascuns toate legăturile dintre el și Rusia. Potrivit agenției, construcția unui astfel de tip de identitate „în general durează ani pentru a fi finalizată”.

În nota care însoțește documentul, agenția spune că serviciile de informații ruse „petrec ani de zile” pentru construirea unei identități pentru ofițerii lor, folosind „informații despre modul în care alte țări înregistrează și stochează datele personale”.

În mod alternativ, aceștia procură sau falsifică acte de identitate. Informațiile „pot fi, prin urmare, urmăribile la una sau mai multe persoane reale, în viață sau moarte”, precum și la identitățile false ale persoanelor „care există doar pe hârtie sau în registrele autorităților locale”, potrivit IntelNews.

Ne puteți urmări și pe Google News