Serviciile secrete pakistaneze cer SUA lista tuturor agenţilor CIA din Pakistan

Serviciile secrete pakistaneze cer SUA lista tuturor agenţilor CIA din Pakistan

După ce s-a dovedit că diplomatul american reţinut în ianuarie pentru uciderea a doi pakistanezi era angajat al CIA, serviciile de securitate de la Islamabad cer acum Statelor Unite să îi pună la dispoziţie lista tuturor agenţilor sub acoperire care operează pe teritoriul Pakistanului, scrie New York Times.

Cererea a fost făcută ISI, principalul serviciu pakistanez de informaţii, şi reprezintă un nou indiciu privind deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări, după arestarea luna trecută a diplomatului Raymond Davis, un agent CIA însărcinat cu monitorizarea grupărilor militante din Pakistan.

Davis a împuşcat mortal doi pakistanezi aflaţi pe o motocicletă în oraşul Lahore, susţinând însă că a fost în legitimă apărare. El se află în detenţie în continuare, în pofida intervenţiei şi presiunilor Statelor Unite la cel mai înalt nivel.

Mai mulţi oficiali pakistanezi au dezvăluit că Davis era suspectat că este agent de informaţii iar cei doi indivizi de pe motocicletă îl filau. Suspiciunea în jurul diplomatului a crescut după ce ambasada şi Departamentul de Stat au oferit informaţii diferite privind natura activităţii pe care David o presta în cadrul reprezentanţei diplomatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Justiţia pakistaneză a refuzat în repetate rânduri să îl elibereze pe măsură ce cazul a stârnit un interes naţional iar mii de manifestanţi au ieşit pe străzi pentru a cere pedepsirea diplomatului american. Situaţia a devenit şi mai dramatică după ce văduva unuia din cei doi pakistanezi împuşcaţi de Davis s-a sinucis. O chestiune şi de imagine

Iritaţi că diplomatul lucra ca agent secret fără ştirea guvernului pakistanez, aliat al SUA în combaterea mişcărilor islamiste, ISI a concluzionat că există alte "câtev zeci de astfel de diplomaţi care lucrează pe la spatele nostru", potrivit unui oficial al serviciului, citat de ziarul american.

Conducerea serviciului pakistanez pare să fie deranjată foarte mult de ceea ce a numit atitudinea superioară a CIA. "Trataţi-ne ca aliaţi, nu ca sateliţi. Respect, egalitate şi încredere, asta vrem", a subliniat oficialul într-un mesaj către americani. Mai e şi o chestiune de imagine, a adăugat sursa. "Părem nişte proşti în ochii publicului pakistanez cu opinii anti-americane" şi este foarte greu de explicat în aceste condiţii cooperarea dintre cele două servicii, a mai argumentat oficialul.

Chiar dacă ambele părţi încearcă să evite agravarea şi mai mult a relaţiilor, comunitatea pakistaneză de informaţii rămâne divizată în privinţa modului optim de soluţionare a acestui caz delicat. Una dintre tabare insistă că acesta este cel mai bun moment pentru ca Pakistanul să obţină cât mai mult de la CIA. Astfel, ISI vrea să primească lista tuturor agenţilor CIA care operează pe teritoriul Pakistanului şi de care guvernul pakistanez nu avea cunoştină, precum şi modificarea regulamentului de activitate a acestora.

Cererea legată de agenţii CIA din Pakistan mai este motivată şi de faptul că ISI se teme că numărul agenţilor americani a crescut considerabil în ultimele şase luni, după o decizie a guvernului de la Islamabad prin care a cerut ambasadei pakistaneze la Washington să proceseze cererile de viză mult mai rapid, fără a mai fi nevoie de avizul ISI sau al ministerului de Interne. ISI a contestat atunci vehement această decizie.