Evenimentul Zilei > International > Serviciile Secrete din SUA acuză membrii Guvernului de la Kiev că au știut de existența atentatului în care a murit Daria Dughina
Serviciile Secrete din SUA acuză membrii Guvernului de la Kiev că au știut de existența atentatului în care a murit Daria Dughina

Serviciile Secrete din SUA acuză membrii Guvernului de la Kiev că au știut de existența atentatului în care a murit Daria Dughina

Serviciile secrete americane sunt de părere că mai mulţi membri ai Guvernului de la Kiev ar fi avut cunoştinţă de atentatul, din luna august, de la Moscova. Este vorba despre incidentul în căruia a murit Daria Dughina, fiica ideologului lui Putin, Aleksandr Dughin.

SUA nu a luat parte la atac, nici prin oferirea de informații, nici prin alte modalități, susțin americanii. De asemenea, oficialii din Statele Unite au afirmat că nu aveau la cunoștință existența unei astfel de operațiune la acel moment. În cazul în care ar fi fost consultați, ei s-ar fi opus. În plus, aceștia i-au învinuit pe oficialii de la Kiev cu privire la asasinat.

Informațiile despre implicarea Ucrainei în asasinatul Dariei Dughina au ajuns pe masa oficialilor guvernamentali din SUA abia săptămâna trecută. Cu toate acestea, atunci când a fost produs atentatul, Ucraina a negat orice implicare în atac. În același timp, mai mulți oficiali de rang înalt au continuat să nege și când au fost întrebați despre raportul Serviciilor Secrete Americane.

În ciuda faptului că Rusia nu s-a răzbunat în vreun fel pentru acest asasinat, SUA este îngrijorată că astfel de atacuri au un impact mult prea mare pe câmpul de luptă. În plus, atacul de o mare importanță pentru Federația Rusă ar putea provoca Moscova să organizeze propriile atentate asupra oficialilor ucraineni.

Ucraina e acuzată că a organizat mai multe acțiuni de sabotaj

Oficialii de la Washington ar fi deranjași de faptul că țara condusă de Volodimir Zelenski nu a fost transparentă în legătură cu armata sa și strategiile folosite. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în ceea ce privește planurile care se desfășoară pe pământ rusesc. La începutul războiului, oficialii americani au recunoscut că de mai multe ori știau care era planurile de război rusești decât despre intențiile Kievului. Cu toate acestea, cooperarea a crescut de atunci. În timpul verii, Ucraina și-a împărtășit planurile pentru contraofensiva militară din septembrie cu Statele Unite și Marea Britanie.

În plus, încă de la începutul războiului, ucrainenii şi-au demonstrat capacitatea de a organiza acțiuni de sabotaj chiar în Rusia. Cu toate acestea, asasinarea Dariei Dughina, în cazul în care se confirmă a fi intenționată, ar fi una dintre cele mai îndrăznețe mișcări ale Kievului. De asemenea, acest eveniment ar putea arăta că ucrainenii pot ajunge extrem de aproape de ținte rusești.

Nu au fost date numele membrilor Guvernului de la Kiev care ar fi știut de atentat înainte de a se fi întâmplat. În plus, nici nu s-a spus dacă preşedintele Volodimir Zelenski și-ar fi dat acordul pentru atac.

SUA a condamnat în august uciderea fiicei lui Alexandr Dughina

„Condamnăm atacurile împotriva civililor, fie ei din Kiev, Bucea, Harkov, Kramatorsk, Mariupol sau Moscova. Acest principiu se aplică în întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o conferință de presă. În același timp, Price a mai adăugat că autoritățile rusești vor ancheta cele întâmplate.

Atunci când a fost întrebat despre acuzațiile Moscovei, care au făcut responsabile serviciile de informații ucrainene pentru moartea Dariei Dughina, s-a limitat la a sublinia că Ucraina a negat implicarea în atentat. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a anunţat că atentatul împotriva fiicei lui Dughin a fost pregătit şi comis de serviciile speciale ucrainene.

Potrivit notei oficiale, atacul terorist a fost comis de o cetăţeană ucraineană, identificată drept Natalia Vovk, în vârstă de 43 de ani. Mai mult decât atât, oficialii americani au susținut că atacul ar fi fost organizat, de fapt, împotriva lui Alexandr Dughin. Cei care au pus la cale atacul ar fi crezut că bărbatul s-ar fi aflat în mașină alături de fiica sa.

Rusia o pune pe lista celor urmăriți internațional pe presupusa ucigașă a fiicei lui Dughin

Comisia de Investigații a Federației Ruse a anunțat că presupusa ucigașă a jurnalistei Daria Dughina, cetățeanul ucrainean Natalya Vovk, va fi trecută în urmărire. „Sunt identificate și alte persoane implicate în săvârșirea acestei infracțiuni”, a informat Comitetul de Investigații al Federației Ruse.

În plus, Comisia de anchetă a raportat că a fost efectuată o percheziție în apartamentul închiriat de Vovk. Anchetatorii ar fi găsit și un garaj închiriat de Vovk, în care au fost efectuate cercetări. „În cadrul cauzei penale au fost desemnate examinările necesare. Concluzia despre puterea dispozitivului exploziv activat se va face pe baza rezultatelor unei expertize medico-legale explozive”, a precizat ministerul, informează New York Times.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: