Serviciile secrete ale SUA dau semnale că nu sunt responsabile de dezastrul din Afganistan. "Casa Albă știa..."
- Ovidiu Drugă
- 20 august 2021, 05:30
Serviciile secrete americane se confruntă cu acuzații dure atât din partea republicanilor, cât și a democraților pentru dezastrul retragerii din Afganistan.
"Aceasta este o criză de proporții incalculabile", a declarat democratul Jackie Speier la Nbc News, lasând să se înțeleagă că serviciile secrete poartă responsabilitatea. "Am subestimat talibanii și am supraestimat determinarea armatei afgane ".
Sunt serviciile secrete americane responsabile pentru haosul din Afganistan?
Speier nu este singurul care crede asta, pe Twitter, hashtag-ul #intelligencefailure este de câteva zile foarte popular. Cu toate astea, conform dezvăluirilor publicate de Abc News, administrația Biden ar fi fost corect informată despre faptul că talibanii vor putea prelua Kabulul și puterea în Afganistan extrem de rapid.
Încă din iulie, serviciile au început să trimită rapoarte pesimiste către Casa Albă și președintele SUA. „Ca să fiu clar, nu a fost un eșec al serviciilor de informații. Informațiile nu au fost ascultate, ceea ce a devenit o tendință în administrația Biden și duce la atâtea probleme ", a declarat pentru Fox News fostul director al serviciilor de informații naționale. "Când eram șeful (directorul serviciilor de informații naționale), am evaluat corect că acest lucru ar fi fost exact ceea ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi avut o retragere în funcție de condiții", susține John Ratcliffe
Un dezastru mai ales militar și tactic
Mai mult decât un eșec al informațiilor americane, situația din Afganistan pare să se fi produs la nivel tactic / militar. De fapt, după cum susține Washington Post, analiștii militari au evidențiat defectele grave de planificare și execuție care împiedicau armatei americană să facă față rapid haosului care se instala. Principalul eșec, explică analiștii intervievați de Washington Post, a fost lipsa unui sediu capabil să gestioneze o situație de securitate care se deteriorează rapid. „Din punct de vedere militar, am închis singurul nostru sediu când Scott Miller a plecat. Nu este posibil să se desfășoare o operațiune complexă fără un sediu tactic și operațional capabil ”, a declarat generalul locotenent David Barno, fost comandant al forțelor SUA din Afganistan. „Cred că viteza și complexitatea operațiunii i-au luat prin surprindere”, a spus el.
O altă mișcare riscantă se referă la controversata decizie a Pentagonului de a închide baza aeriană Bagram în urmă cu mai mult de șase săptămâni, când misiunea de evacuare a celor mai apropiați aliați ai Statelor Unite tocmai începuse. Marele aeroport, cu două piste, este situat la aproximativ 35 de mile nord de Kabul și ar fi oferit o alternativă la aeroportul internațional al capitalei.
Cum au pierdut americanii inițiativa
Avansul talibanilor în Afganistan și retragerea SUA pe modelul „Saigon” lasă loc pentru multe întrebări. Impresia este că a existat un calcul greșit care a transformat o retragere convenită într-o dezastru mondial. Unii spun că, foarte probabil, căderea Kabulului a fost rezultatul unei serii de iluzii și greșeli la care Washingtonul nu a reflectatt niciodată suficient.
Ibraheem Bahiss, expert în Afganistan din cadrul Grupului Internațional de Criză. susține că era previzibil că talibanii au șanse să fieînvingători. "Ceea ce era destul de greu de anticipat este viteza și ușurința cu care talibanii au reușit să cucerească țara", Strategia adoptată de talibani a influențat, probabil, acest rezultat. Talibanii au oferit amnistie și au permis trupelor guvernului să se retragă, cu condiția ca acestea să predea armele, echipamentele și bazele. Odată ce talibanii au capturat orașeșle Kandahar și Herat, forțele guvernamentale s-au dizolvat practic, notează Il Giornale..