Serviciile de informații din Columbia au spionat diplomații ruși și cubanezi. Scandalul dă în clocot

Serviciile de informații din Columbia au spionat diplomații ruși și cubanezi. Scandalul dă în clocotspion / Sursa: Arhiva EVZ

Serviciile de informații din Columbia au desfășurat operațiuni de supraveghere asupra diplomaților ruși și cubanezi prezenți în Columbia între 2016 și 2019.

Rapoartele susțin că Direcția Națională de Informații (DNI) din Columbia a fost în spatele operațiunilor, care au implicat supravegherea fizică, precum și electronică a acestora.

Operațiunea Catedra

Se pare că una dintre operațiuni a primit numele de cod Catedra și a vizat trei membri ai personalului superior al ambasadei Rusiei din capitala Columbiei, Bogota. Pe lângă diplomați, agenții DNI ar fi spionat și familiile acestora. În unele cazuri, agenții DNI s-au deghizat în  „vânzători” pentru a spiona casele diplomaților. 

Agenția a plantat dispozitive electronice în hotelurile din jurul Columbiei, în special în stațiunea Melgar din centrul Columbiei, unde mai mulți membri ai personalului ambasadei au fost în vacanță în 2017. 

Se presupune că operațiunea Catedra a presupus și interceptarea comunicărilor a cel puțin doi diplomați ruși. Aceștia au fost identificați ca fiind Denis Viktorovici Khromov, al doilea secretar al ambasadei Rusiei din Bogota, precum și Aleksandr Nikolaievici Belousov, care la sfârșitul anului 2020 a fost declarat persona non grata și expulzat de guvernul columbian sub acuzația de spionaj. Presa columbiană a declarat la acea vreme că Belousov a fost descoperit ca ofițer de informații, în urma unei operațiuni DNI care avea numele de cod Enigma. 

Spionarea cubanezilor

De asemenea, DNI a spionat cel puțin 10 diplomați cubanezi și alți membri ai ambasadei Cubei la Bogota, potrivit acelorași rapoarte. Operațiunea, cu numele de cod Matias, a investigat presupusa „ingerință cubaneză” în Columbia și a avut loc în timp ce guvernul cubanez găzduia discuții de pace între guvernul columbian al președintelui de atunci, Juan Manuel Santos și liderii celor mai mari grupuri militante ale țării, Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei (FARC) și Armata de Eliberare Națională (ELN).

Potrivit rapoartelor, DNI a recrutat un angajat al ambasadei cubaneze, instruindu-l să „instaleze dispozitive de supraveghere și să extragă informații din clădirea în care au fost amplasate țintele de control”. Acest lucru a permis DNI să obțină „acces la camerele de securitate din clădirea” ambasadei cubaneze. Operațiunile Matias și Catedra au fost încheiate în 2019, potrivit Intel News. 

Ne puteți urmări și pe Google News