Evenimentul Zilei > International > Alertă în America. Sindromul Havana, semnalat și la ambasada SUA din Columbia. Secretarul de stat Blinken era așteptat în vizită
Alertă în America. Sindromul Havana, semnalat și la ambasada SUA din Columbia. Secretarul de stat Blinken era așteptat în vizită

Alertă în America. Sindromul Havana, semnalat și la ambasada SUA din Columbia. Secretarul de stat Blinken era așteptat în vizită

Cinci familii ale personalului ambasadei SUA în Columbia, inclusiv un copil, sunt afectate de Sindromul Havana cu doar câteva zile înainte de vizita secretarului de stat Blinken, titrează presa anglo-americană.

Este aproape aceeași știre ca aceea din august, când s-a semnalat atacul asupra oficialilor americani din Vietnam înainte de vizita lui Kamala Harris.

Simptomele de boală au fost raportate înainte de o vizită programată de secretarul de stat Anthony Blinken, care intenționează să se întâlnească cu vicepreședintele Cokumbiei pe 20 octombrie.

Sindromul Havana a rămas un mister pentru opinia publică. În decembrie 2016, un ofițer CIA a făcut o cerere de verificare la biroul de sănătate al Ambasadei Americane din Havana. Suferea de greață, dureri de cap și amețeli. Câteva zile mai târziu, alți doi ofițeri CIA au raportat afecțiuni similare.

Până la sfârșitul anului 2018, numărul a crescut la 26 de americani și 13 canadieni. Ei spunea că se confruntă cu greață, pierderea auzului, vertij, sângerări nazale și probleme de concentrare. În toate cazurile, victimele au susținut că simptomele au fost declanșate de un zgomot ciudat pe care îl auziseră în casele lor sau în camerele de hotel.

Au fost prezentate numeroase explicații, de la un atac sonic sau cu microunde de la un inamic, până la isteria în masă. Nimic concludent nu s-a putut demonstra, astfel că Sindromul Havana a rămas încă o mare enigmă.

Boala misterioasă a afectat și un copil

Preocupările cu privire la boala misterioasă apărută la Bogota s-au amplificat după ce o familie de diplomați americani cu copil a fost recent evacuată din Columbia pentru îngrijiri medicale, a raportat The Wall Street Journal, citat de Daily Mail.

„Adulții se înscriu la ceea ce se înscriu și la riscurile care apar odată cu acesta … Direcționarea sau chiar lovirea accidentală a copiilor ar trebui să fie exclusă”, a declarat o persoană pentru sursa citată.

Incidentul din Columbia, care de data aceasta include și afectarea unui copil, este doar ultimul exemplu al acestei misterioasei boli neurologice, care provoacă dureri de cap, greață, amețeli și alte probleme.

Blinken urmează să se întâlnească cu vicepreședintele Columbiei, Marta Lucia Ramirez, pe 20 octombrie, la Bogota.

Sindromul Havana a fost semnalat și în Vietnam

Cea mai recentă sperietură legată de Sindromul Havana a fost reflectat de un „incident de sănătate anormal” din Vietnam, în luna august, care a întârziat plecarea vicepreședintelui Kamala Harris spre această țară cu mai mult de trei ore.

În acest caz, cel puțin doi angajați americani din Hanoi ar fi fost transportați cu avionul din țară după ce suferiseră de Sindromul Havana.

Cu câteva ore înainte ca Harris să sosească la Hanoi, personalul american din Vietnam a fost informat că incidentele care au afectat mai mulți diplomați și agenți de securitate au implicat zgomote ciudate, o marcă caracteristică a Sindromului Havana.

Au fost raportate 200 de cazuri de boală misterioasă pe toate continentele

Până în prezent, au fost raportate 200 de cazuri de boală încă neexplicată, pe care oficialii Departamentului de Stat le numesc „Incidente anormale de sănătate”.

Aproximativ jumătate din cazuri au implicat ofițeri ai CIA sau rudele acestora, aproape 60 au fost legate de lucrători sau rude ai Departamentului Apărării și aproximativ 50 au implicat personal al Departamentului de Stat.

Din luna august, precizează Daily Mail, boala ar fi afectat personalul american staționat pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

Președintele Biden a semnat proiectul Legea Havana

Casa Albă a emis recent un nou avertisment cu privire la Sindromul Havana către personalul de politici de la Pentagon. În acest avertisment li se spune ca imediat să fugă din zonă și să raporteze orice experiență de presiune, sunet sau căldură în cap.

Totul este luat foarte în serios, iar vinerea trecută, președintele Joe Biden a semnat proiectul Havana Act, un proiect de lege care ar spori sprijinul pentru oficialii americani care suferă de misteriosul sindrom neurologic cunoscut sub numele de Sindromul Havana.

„Funcționarii publici, ofițerii de informații, diplomații și personalul militar din întreaga lume au fost afectați de incidente sanitare anormale”, a spus Biden într-o declarație după semnarea proiectului de lege. „Unii se luptă cu leziuni cerebrale debilitante care și-au restrâns carierele de servire a națiunii noastre”.

Informațiile presei despre alte cazuri

La începutul acestui an, un agent CIA s-a îmbolnăvit de suspectul sindrom în timp ce se afla într-o călătorie de lucru în India cu directorul CIA, William Burns, iar un alt agent a prezentat aceleași simptome în urmă cu aproximativ o lună în Vietnam.

În mai, au apărut rapoarte că unii oficiali americani suspectează că infama agenție de informații străină a Rusiei – GRU – ar putea fi vinovatul de apariția acestei boli misterioase.

Un ofițer militar american, lucrător într-o țară cu o mare prezență rusă, a spus că simțea că-i exploda capul în timp ce se afla lângă un vehicul GRU.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: