Legea privind serviciile specializate care vizează sănătatea, educaţia şi integrarea socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist sau de sănătate mintală asociate, aprobată de parlament, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.
Actul normativ, primul care reglementează problematica autismului în România, prevede că până la sfârşitul acestei luni, instituţiile statului vor trebui să stabilească foarte clar în ce centre şi către ce specialişti se pot îndrepta părinţii care vor să afle dacă au un copil cu autism, dar mai ales cei care se află deja în această situaţie şi au nevoie de tratament specializat, autorizat. Tratament pe care până acum îl acordau izolat doar câteva organizaţii neguvernamentale, cu costuri foarte mari. Diagnosticare până la trei ani
Responsabili de aplicarea legii sunt Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu consultarea Colegiului Medicilor din România şi a Colegiului Psihologilor din România. Actul normativ, care a fost adoptat de parlament deşi a primit vot negativ din partea guvernului, vizează înfiinţarea "serviciilor specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, care vizează identificarea precoce, tratamentul, recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii şi funcţionării sociale a persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinară specializată".
Concret, echipa fiecărui serviciu se va ocupa de depistarea activă precoce a autismului, care îi va viza pe copiii de până la trei ani, de stabilirea unui diagnostic clinic psihiatric şi de evaluarea clinică psihologică. În cazul celor depistaţi cu astfel de afecţiuni, ei vor avea "acces liber" la serviciile specializate, publice sau private, unde vor primi tratament psihofarmacologic, intervenţii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, iar familia şi părinţii vor avea parte de consiliere, potrivit legii.