Servicii medicale mai scumpe în Republica Moldova. Persoanele care vor plăti mai mult

Servicii medicale mai scumpe în Republica Moldova. Persoanele care vor plăti mai mult Sursa foto: dreamstime.com

Tarifele pentru anumite servicii medicale vor fi majorate în Republica Moldova. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco dă asigurări persoanele asigurate nu vor fi afectate.

Servicii medicale mai scumpe în Republica Moldova. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că Majorarea tarifelor la anumite servicii medicale este necesară întrucât nu mai corespund costurilor actuale, iar majoritatea tarifelor sunt din 2011, iar unele au la bază calcule făcute în 2002.

Ministrul a exemplificat câteva servicii medicale pentru care tarifele vor crește cel mai mult. Adenotomia sau amigdalectomia costă actualmente 70 de lei. În acest tarif intră anestezia dispozitivele medicale, consumabilele, medicamentele, munca personalului medical.

Tariful nu acoperă nici pe departe costurile reale. După majorare costul intervenției va fi 1.124 de lei. Baroterapia cu oxigen, cu utilizarea barocamerei costa acum 59 de lei. Tariful la acest serviciu va crește până la 500 de lei”, a declarat ministrul Sănătății într-o conferință de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ala Nemerenco a precizat, însă, că actualizarea tarifelor nu va afecta persoanele asigurate, motiv pentru care i-a îndemnat pe cetățenii din Republica Moldova să-și ceară drepturile atunci când merg în instituții medicale. „Aceste tarife nu sunt pentru persoanele asigurate, dar ele sunt utilizate în calcularea costurilor pe care după aceasta le achită CNAM instituțiilor medicale”, a spus ministrul.

Servicii medicale mai scumpe, pe fondul creșterii consumabilelor

În proiectul Ministerulul Sănătății se arată că, în timp ce prețurile pentru bunuri și servicii au fost majorate în mod repetat (medicamente, consumabile, reactivi, căldură, gaze etc.), o parte semnificativă a tarifelor pentru serviciile medicale nu a mai fost revizuită din 2011.

Prima de asigurare obligatorie

Sursa foto: Arhiva EVZ

De asemenea, salariul mediu al angajaților din instituțiile medico-sanitare a crescut de la 2573 lei în 2011 la 11.250 lei în 2023, inclusiv salariul mediu al medicilor de la 3.970 lei la 17.700 lei.

Consumabilele, reactivii de laborator și costurile de întreținere au crescut de mai multe ori (de exemplu, vata medicală în 2018-2023 s-a scumpit de 2,2 ori – până la 66,82 lei, mănușile din latex – cu 39% – până la 0,64 lei etc.).

În același timp, în ultimii ani, în instituțiile medico-sanitare au fost achiziționate echipamente medicale de înaltă productivitate, au fost introduse metode avansate de diagnosticare și tratament.

Catalogul tarifelor unificate

Toate acestea determină necesitatea includerii tarifelor pentru servicii medicale noi și metode noi de diagnostic și tratament, precum și actualizarea tarifelor pentru serviciile existente, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de Ministerul Sănătății. Potrivit implementarea proiectului ar fi nevoie de 500 de mii de lei.

Proiectul va fi implementat în cadrul fondurilor fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală, dacă serviciile vor fi prestate în baza unui contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Veniturile încasate de instituțiile medicale la tarife mai mari vor permite instituțiilor medicale să-și recupereze investițiile și să acopere cheltuielile suportate.