Editura Evenimentul si Capital

PROFEȚIA CONTROVERSATĂ a lui Mugur MIHĂESCU: „La un CUTREMUR ca-n ’77, CENTRUL ISTORIC ar RĂMÂNE în PICIOARE!” | Şuete de colecţie

Comicul Mugur Mihăescu spune că a făcut un umor foarte serios. Fotografii: Răzvan Vălcăneanțu
Autor: | | 3 Comentarii | 21016 Vizualizari

A abandonat recuzita personajelor sale: pulanul și „cașcheta” polițaiului incult și despotic și basmaua tărăncii bețive și depravate pentru borderoul de crâșmar. Și-a investit aproape toți banii într-o afacere. Din vedetă TV a ajuns un comerciant iscusit și recunoscut în breaslă

Când apărea la televizor, acum vreo 15 ani, rupea toate audiențele. Unii spuneau că e un fenomen, iar alți exegeți invidioși îl acuzau că duce băcșcălia la limita indecenței. Oricum, îți stârnea râsul ori de câte ori îl vedeai. Personajele interpretate de el, polițistul cretinoid Garcea și muierea proastă de la țară, infidelă, dar cu gură mare, Leana lu’ Pârțag, vor rămâne, că place sau nu, în istoria sitcomurilor românești.

De vreo zece ani, Mugur Mihăescu a lăsat platourile de filmare și s-a convertit în cârciumar. Și-a băgat aproape toți banii în două pub-uri în Centrul Istoric, pe vremea când acesta era o ruină. A pariat și a câștigat. S-a băgat și în politică, dar aici nu i-a ieșit la socoteală. Azi e un prosper comerciant și vrea să se extindă. Mai nou, a devenit consilierul primăriței Gabriela Firea pe problemele din Centrul Vechi al Capitalei. Mugur Mihăescu nu se mai scălămbăie și nu mai maimuțărește pe nimeni. E altfel decât ți l-ai imagina. Este un om serios care vorbește foarte serios.

Olteanul comediant cu crâșmă irlandeză

E ora trei și Mugur Mhăescu e pe terasa pub-ului său, St. Patrick, din Centrul Istoric al Capitalei. Fumează mult, dar țigări din alea care nu ard și nu fac scrum. De ce și-ar face un oltean din Sadova, în Centrul Istoric al Bucureștiului, un pub irlandez, cu burgeri și bere Guinness, în loc de o cârciumioară în care să vândă zaibăr, mâncărică de praz și cârnăciori oltenești? Mugur Mihăescu se scarpină pe celebra sa calviție: „Păi, nu prea mai vrea lumea praz… Olteanu’ din Sadova a avut posibilitatea de a vizita și alte țări. A văzut concepte universale, care au fost verificate. Olteanului din Sadova nu i-a plăcut să inventeze apa caldă!”. Cât de serios e miștocarul Mugur Mihăescu? Se încruntă. Spune că depinde de situația în care e pus: „Câteodată îmi place să fac mișto de lucrurile serioase. Alteori nu. Depinde de pasa în care mă prinzi. Sunt un om ca toți oamenii și funcționez ca atare. Nu m-am «upgradat» la 2.0!”.

Garcea și Leanu lu' Pârțag sunt niște personaje care, cu siguranță, vor rămâne în istorie. Deja sunt parte din „folclor”

Arhetipurile personajelor sale

Amza Pellea a rămas în istorie cu nea Mărin, Jean Constantin va fi pentru totdeauna Ismail, iar Papaiani – Păcală. Figura lui Mugur Mihă-escu este asociată de oameni cu cele două personaje cărora le-a dat viață în sitcom-urile difuzate de PRO TV: Garcea și Leana lu’ Pârțag. Îi face plăcere sau îl deranjează? Clipește des și răspunde: „De ce să mă deranjeze? Singurul lucru neplăcut e atunci când se confundă omul cu personajul. În termeni medicali se numește schizofrenie. Da’ nici rudotelul nu mai e ce a fost!”. Garcea era un fel de Pristanda cu retard mintal și Leana, țăranca bețivă, cam curvă și proastă de bubuie. Acestea sunt arhetipurile reale ale polițistului rural și femeii de la țară? Nu-i e frică să fie sincer și afirmă răspicat că unele dintre ele așa sunt: „Umorul nu poți să-l faci decât din exagerări! Mi-a plăcut întotdeauna să râd de prostie și să arăt cu degetu’. Dacă unii au înțeles altceva e problema lor”.

„Nu-i totuna leu să mori, ori câine înlănțuit!”

Ce făcea el, cu Radu Pietreanu, la Vacanța Mare, era umor, satiră, miștou, caterincă sau bășcălie? Dă din umeri și zice că e o treabă de gust: „Mie mi-a plăcut să cred că făceam umor. Că am plecat de la Cercurile de Artă și Creație Studențești, din 1986. Lumea percepe peiorativ... Dacă zici că faci bășcălie se iau în derâdere lucruri la care ar tebui să te comporți mai serios. Limba română e o armă foarte puternică”. Nu-l ia nostalgia, câteodată? Nu mai vrea pe sticlă, în sala de spectacol sau pe ecranul cinematografului? Oftează. „Dacă voi mai avea, vreodată, ceva de spus, și voi putea s-o fac cum îmi doresc, o voi face! Da’, să știi, am mai avut spectacole! Chiar și anu’ ăsta vreo zece”. Se confesează: „Odată cu vârsta, îți mai scade din energie și îți dorești și alceva. «Nu-i totuna leu să mori, ori câine înlănțuit!», spunea Coșbuc”.

„Vacanța Mare există!”

Jerry Seinfeld spunea că sitcom-ul care l-a făcut celebru nu ar mai merge într-o lume plină de device-uri și gadget-uri. Că ar fi necredibilă relația dintre cei patru prieteni în condițiile unei vieți guvernate de smartphone-uri și tablete. Ar mai avea succes, în ziua de astăzi, un show de tipul celui făcut de Vacanța Mare? E optimist și nu prea: „Moda e ciclică. Ceea ce acum n-are succes poate avea după zece ani! Efectiv nu știu... Asta o decide publicul”. În primăvară, Radu Pietreanu a încercat să resusciteze grupul al cărui unic supraviețuitor, dintre membri fondatori, era. Nu i-a ieșit. De ce? Nu cumva pentru că lipseau Garcea și Leana? Se revoltă un pic și afirmă că Vacanța Mare a trăit și după anii de glorie de la „PRO TV”: „El, Pietreanu, a continuat în lumea showbiz-ului cu «stand-up comedy». Când am avut posibilitatea să vin și io la spectacole n-am zis niciodată nu! Radu n-a încercat nicio resuscitare. Vacanța Mare există! Dacă cineva ne vrea sub acest nume, mergem!”.

N-are păreri despre Bobonete și Bendeac

Se uită la „Las Fierbinți”? Că, practic, e continuatorul Vacanței Mari la Pro TV. Este circumspect și își alege cuvintele: „M-am mai uitat...”. Îi place? Rămâne cu aceeași rezervă: „Chestie de gust. Prefer să nu discut. Multe lucruri îmi plac, multe nu”. Dar cum îi plac noii actori de comedie de azi, de tipul Bobonete sau Bendeac? Nici întrebarea asta nu-i convine: „Sunt multe lucruri pe care le-am văzut și la Bobonete și la Bendeac... Am râs la unele. Dar io vin din această lume și mi-e greu să mă pun în pielea unui spectator consumator de umor. Un actor care știe cum se face un film nu va vedea niciodată o peliculă ca un spectator neimplicat”.

A făcut milionul de euro de mult timp

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Suete de colectie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI