„Șeriful adjunct al Statelor Unite” vrea arme hipersonice împotriva Chinei
- Tudor Borcea
- 31 iulie 2020, 13:06
Săptămâna trecută, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a atacat violent China, în special Partidul Comunist Chinez, cerând „lumii libere” să „triumfe” asupra „noii tiranii” întrupate, conform lui, de acest partid.
„China de astăzi este din ce în ce mai autoritară în interiorul țării și mai agresivă în ostilitatea sa față de libertate oriunde altundeva în lume”, a Pompeo, a doua zi după anunțul închiderii consulatului chinez din Houston, pe care l-a descris drept „o placă turnantă a spionajului”.
În timpul unei întâlniri în format 2 + 2 (apărare și diplomație) la Washington, la 28 iulie, ministrul australian de Externe, Marise Payne, nu a dorit să folosească aceeași retorică ca omologul său american pe tema China. Chiar dacă, la Canberra, nu lipsesc deloc criticile la adresa Beijingului.
Astfel, în ultimele săptămâni, Australia a solicitat o anchetă internațională privind apariția, la Wuhan, a epidemiei covid-19 (demers care a stârnit iritare la Beijing), a interzis producătorului chinez Huawei în rețelele sale 5G și a denunțat rolul Chinei în atacurile informatice la scară largă, precum și încercările sale de a interveni în viața politică australiană.
În plus, Canberra este preocupată, de asemenea, de „comportamentul rău” al Chinei în regiunea Indo-Pacific, unde practică o politică a faptului împlinit pentru afirmarea revendicărilor sale teritoriale.
Considerând că țara sa se va confrunta cu „provocări regionale de o amploare fără precedent de la al doilea Război Mondial”, pe fondul unei concurențe strategice din ce în ce mai puternică între Washington și Beijing în Pacific, premierul Australian, Scott Morrison, a anunțat o creștere cu 40% a cheltuielilor militare în următorul deceniu.
O necesitate care este un consens a priori în Australia, unde există temeri că puterea militară americană va fi înlocuită, cel puțin în regiune, de cea a Chinei.
Cu toate acestea, chiar dacă aparențele pot lăsa să se înțeleagă contrariul, cele de mai sus nu înseamnă că Canberra ar trebui să se alinieze automat cu pozițiile Washingtonului.
Întrebată despre observațiile recente ale lui Mike Pompeo, Marise Payne a declarat că este vorba doar de opinia șefului diplomației de la Washington.
„Acționăm pe baza valorilor comune. Dar, din punctul nostru de vedere, luăm propriile decizii în interesul național australian, precum și în respectul securității, prosperității și al valorilor noastre ”, a spus doamna Payne.