Rusia, apropiere tot mai mare de China. Lavrov, vizită la Beijing

Rusia, apropiere tot mai mare de China. Lavrov, vizită la BeijingSursa foto:Twitter (X)

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și-a început vizita în China comunistă. Oficialul este însoțit la Beijing de o delegație rusă.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe și-a început vizita în China.  Oficialul a ajuns în Bejing înainte de vizita preconizată a președintelui Vladimir Putin. Liderul rus a dat curs invitației celui de al treilea forum al „Noilor drumuri ale mătăsii”. Moscova a anunțat prezența lui Lavrov în China prin intermediul platformei Twitter (X).

Serghei Lavrov a ajuns în China

Ministerul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov a informat prin intermediul rețelei sociale Twitter (X) că a ajuns în China. Oficialul este însoțit în această vizită de o delegație rusă.

În această perioadă, Beijingul va găzdui oficiali din peste 130 de state ale lumii. Vizitele se vor desfășura începând de marți, urmând să se încheie la finalul zilei de miercuri. Reprezentanți ai statelor lumii poposesc la Beijing cu ocazia celei de a 10-a aniversări a Noilor drumuri ale mătăsii. Numele oficial al conceptului este Belt and Road Initiative.

Contextul vizitei lui Lavrov

Ambițiosul proiect a fost lansat sub coordonarea președintelui chinez Xi Jinping. Venit la putere în anul 2012, acesta a precizat că își dorește să îmbunătățească legăturile comerciale dintre Asia, Africa și Europa.

De asemenea, liderul chinez a menționat că își dorește să depășească aceste granițe construind porturi,  căi ferate, aeroporturi, dar și parcuri industriale.

Lavrov vizită China

Sursa foto: Twitter (X)

Vladimir Putin a acceptat invitația de a participa la summit în luna septembrie a acestui an. Liderul Rus a făcut o promisiune în acest sens către ministru chinez de Externe Wang Yi.

China comunistă, atitudine duplicitară față de războiul din Ucraina

După vizita liderului chinez în Rusia din luna martie, atât Moscova, cât și Beijingul fac pași pentru a întări cooperarea economică și militară. Conexiunile au fost descrise de liderii celor două puteri ca fiind „fără limite”, vizita lui Lavrov fiind unul dintre gesturile de apropiere.

China nu a condamnat războiul pe care Rusia îl poartă cu  Ucraina. Beijingul a ocupat astfel o poziție neutră, mergând până la a acorda Moscovei atât sprijin de tip diplomatic cât și financiar. Însă comuniștii de la Beijing nu au dat, oficial, arme. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după vizita lui Lavrov.

Despre Serghei Lavrov, cine este Serghei Lavrov

Rusia e pregatita de discutii de pace

Serghei Lavrov: Diplomat Statornic și Ministru al Afacerilor Externe al Rusiei

Un Moștenitor în Diplomație: Tinerețea și Diplomația Sovietică

Serghei Victorovici Lavrov, născut la 21 martie 1950, în Moscova, se impune ca o figură prominentă în sfera diplomației ruse. Cu o istorie bogată în subtilitățile relațiilor internaționale, călătoria lui Lavrov a început ca diplomat sovietic, deschizând calea pentru o carieră ilustră. Înainte de a prelua funcția de Ministru al Afacerilor Externe al Rusiei în 2004, Lavrov a servit în mod notabil ca ambasador al Rusiei la Națiunile Unite între 1994 și 2004, demonstrându-și priceperea diplomatică și priceperea strategică pe scena globală.

Dexteritate Lingvistică

În afara realizărilor sale diplomatice, priceperea lingvistică a lui Lavrov subliniază în continuare adaptabilitatea sa și înțelegerea interculturală. Fluent în limba rusă, engleză, franceză și singaleză, capacitățile sale lingvistice au facilitat fără îndoială implicarea sa cu o serie diversă de parteneri internaționali. Moștenirea sa multiculturală, tatăl său provenind din Tbilisi de origine armeană, adaugă o notă nuanțată la persona sa diplomatică, subliniind perspectiva sa unică modelată de subtilitățile culturale și contextele istorice.

Angajamente Remarcabile și Controverse

De-a lungul mandatului său, Lavrov a fost implicat în diverse discuții globale, atrăgând adesea atenția pentru rolul său în conturarea politicii externe a Rusiei. În special, scrisoarea sa de felicitare adresată republicii separatiste din Tiraspol la 1 septembrie 2010, a stârnit controverse și a generat dezbateri, demonstrând angajamentul său neclintit față de poziția diplomatică a Rusiei, chiar și în fața scrutinelor internaționale.

O Figură Rezistentă în Afacerile Globale

Prezența durabilă a lui Serghei Lavrov în diplomația internațională stă marturie a angajamentului său neclintit de a promova interesele Rusiei pe scena globală. Cu un context multifacetic, versatilitate lingvistică și o abordare fermă în diplomație, Lavrov rămâne o figură cheie în conturarea rolului Rusiei în peisajul în continuă evoluție al relațiilor internaționale.