Serghei Lavrov susține referendumurile pentru anexarea la Rusia a provinciilor separatiste: Oamenii vor să fie stăpâni pe propriul destin

Serghei Lavrov susține referendumurile pentru anexarea la Rusia a provinciilor separatiste: Oamenii vor să fie stăpâni pe propriul destin Sursa foto: Kremlin

Ministrul rus de Externe susține solicitările liderilor provinciilor separatiste de a organiza refendumuri pentru anexarea la Rusia. Autoritățile din Ucraina spun că este vorba doar despre teama de înfrângere.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că locuitorii din provinciile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk ar trebui să fie lăsați să își decidă soarta și că solicitările privind organizarea de referendumuri pentru a anexarea la Rusia comfirmă că oamenii vor acest lucru, relatează CNN.

Anexarea la Rusia

Serghei Lavrov susține că cetățenii din zona Donbas ar trebui lăsați să își aleagă viitorul. „De la începutul operaţiunii militare speciale şi în perioada premergătoare acesteia, am spus că poporul acelor teritorii ar trebui să îşi decidă soarta“, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă de stat RIA Novosti.

Ministrul Rus de Externe a mai susținut că întreaga situaţie actuală „confirmă faptul că oamenii vor să fie stăpâni pe propriul destin“. Liderii provinciilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk solicită organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a declarat că planurile de organizare a referendumurilor de anexare la Rusia a republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk provin din „teama de înfrângere“ a armatei ruse pe care sepratiștii au susținut-o, potrivit news.ro.

Noua doctrină a lui Putin

Rusia are în plan să pună stăpânire pe toată zona Donbas, dar invazia din Ucraina nu merge cum și-ar fi dorit liderul de la Kremlin. Între timp, la începutul lunii septembrie, Vladimir Putin, a aprobat o nouă doctrină de politică externă care susține conceptul de „Lume rusă“ și arată clar tendințele expansioniste ale Moscovei.

Noua doctrină are 31 de pagini și conține idei legate de politica rusească şi religie pe care susținătorii lui Putin le-au folosit pentru a justifica ocuparea de către Moscova a unor părţi din Ucraina şi sprijinul pentru provinciile separatiste pro-ruse din estul ţării.

„Federaţia Rusă oferă sprijin compatrioţilor săi care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a asigura protejarea intereselor lor şi păstrarea identităţii lor culturale ruse”, susţine noua doctrină de politică externă.

Donețk și Lugansk au fost recunoscute de Putin ca republici independente cu două zile înainte de invazia în Ucraina.