Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, i-a adus acuzații de „lașitate” împotriva șefului diplomației europene, Josep Borrell, și a secretarului de stat american, Antony Blinken.
Motivul principal al acuzațiilor lansate de Serghei Lavrov este absența celor doi oficiali occidentali la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care s-a desfășurat în această săptămână la Skopje și se încheie vineri.
Serghei Lavrov, despre Borrell și Blinken: „Sunt niște lași”
Lavrov a declarat că cei doi lideri încearcă să „izoleze” Rusia de restul lumii. Mai mult, ministrul rus de externe a ținut să puncteze că Josep Borrell și Antony Blinken „sunt nişte laşi care vor să evite o conversaţie onestă despre fapte”. Asta după ce cei doi au lipsit de la Consiliul Ministerial al OSCE.
Borrell, responsabilul pentru politica externă al Uniunii Europene, și Blinken, secretarul de stat american, au luat parte la un dineu cu o zi înainte de începerea reuniunii pentru a-și exprima sprijinul pentru Ucraina în contextul invaziei ruse.
Serghei Lavrov a fost autorizat să participe la reuniune de către Macedonia de Nord, care deține președinția rotațională a OSCE.
Această hotărâre a condus la decizia Ucrainei și a patru țări membre NATO și UE - Polonia, Letonia, Estonia și Lituania - de a nu trimite miniștrii de externe la Consiliu.
De asemenea, ministrul român de externe, Luminița Odobescu, nu a participat la formalitățile reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE.
Anul trecut, Polonia nu l-a lăsat pe ministrul rus să intre pe teritoriul țării sale
Lavrov nu a fost în măsură să participe la Consiliul din anul precedent. Și asta deoarece Polonia, care deținea președinția OSCE, nu i-a acordat permisiunea de a intra pe teritoriul său.
Ministrul rus de externe a argumentat că participarea sa la Consiliu în acest an demonstrează că țara sa nu este izolată în cadrul OSCE.
Acesta a subliniat în discursul său pesimismul cu privire la viitorul OSCE. Organizația a fost creată în 1975 ca un forum de dialog între cele două blocuri antagoniste în perioada „Războiului Rece”.
„Asistăm la o degradare totală a tot ceea ce a fost creat pe cele trei dimensiuni de securitate: politico-militar, economic, umanitar şi al drepturilor omului. Colegii noştri occidentali, aşa cum am văzut, nu au învăţat nicio lecţie din politica lor dezastruoasă de distrugere a OSCE”, a acuzat Serghei Lavrov.
Cu sprijinul exclusiv al Belarusului, Rusia a blocat Estonia de la preluarea președinției rotaționale a OSCE în anul următor. A dus astfel la o soluție de urgență prin propunerea candidaturii Maltei.
De asemenea, Moscova refuză să prelungească mandatul secretarului general al organizației și al altor trei înalți funcționari, fără de care funcționarea normală a OSCE este compromisă. Poziția a fost contestată de majoritatea celorlalți 57 de membri ai OSCE.
Serghei Lavrov, despre pacea dintre Rusia și Ucraina
În paralel, Serghei Lavrov a afirmat că Moscova nu observă niciun indiciu din partea Kievului sau a Occidentului privind pregătirea pentru o soluționare politică a conflictului din Ucraina.
„Până acum nu am văzut niciun semnal din partea Kievului sau a patronilor săi că ar fi pregătiţi pentru un acord politic”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă la Skopje.
A subliniat faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret care interzice negocierile cu administrația președintelui rus Vladimir Putin.
În replică, activitatea Rusiei a fost în repetate rânduri condamnată la OSCE. Însă, Serghei Lavrov nu le-a auzit pe toate pentru că a plecat din sală în mod repetat.
„Puţin îmi pasă de rezultatele acestei reuniuni a OSCE”, a spus ministrul rus de externe, potrivit Agerpres.