Şereş a trădat pentru funcţie

Şereş a trădat pentru funcţie

Fostul ministru al economiei Codruţ Şereş ar fi acceptat să furnizeze secrete de stat, care au ajutat companiile străine în privatizarea Electrica Muntenia şi Romtelecom, cerând, în schimb, sprijinul Gaz de France, OMV, Ruhrgas - Germania şi Gazprom în scandalul legat de preţul mare al gazelor importate din Rusia.

În toate aceste „afaceri”, Şereş şi principalii săi intermediari - consultantul bulgarul Stamen Stantchev şi Dorinel Mucea, adjunctul şefului Oficiului Participaţiilor Statului - ar fi fost sprijiniţi „intelectual” de Zsolt Nagy, fostul ministru al comunicaţiilor.

Aşa susţin procurorii Parchetului General, în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe Şereş şi Nagy, sub acuzaţiile de trădare prin transmitere de secrete, respectiv, aderare la un grup infracţional transnaţional, pentru a obţine beneficii financiare sau materiale.

Comunicate de presă favorabile lui Şereş În actele trimise magistraţilor Curţii Supreme, procurorii descriu cum, la începutul lui 2006, Şereş a apelat la oficialii marilor companii de pe piaţa distribuţiei petrolului şi gazelor, cărora le-a cerut să ofere presei „materiale favorabile” pentru ca el să-şi păstreze „fotoliul de ministru”.

Astfel, potrivit procurorilor, Şereş a discutat cu Mucea, care a obţinut sprijinul lui Jean Francois Carriere, de la Gaz de France (care a cumpărat Distrigaz Sud SA Bucureşti), precum şi pe cel al lui Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al SC Petrom SA Bucureşti, pentru o campanie în massmedia care să evidenţieze faptul că România importă gaze din Rusia la un preţ „acceptabil”.

Demersul procurorilor de a-l trimite în judecată pe Codruţ Şereş „îi taie” acestuia definitiv aspiraţiile pentru un post de europarlamentar la Bruxelles. Propus de liderul conservator, Dan Voiculescu, pentru a candida pe listele PSD, Şereş fusese acceptat de liderii partidului condus de Mircea Geoană, la sfârşitul săptămânii trecute, tocmai datorită faptului că dosarul său nu fusese trimis instanţei.

Surse din PSD susţin însă că, prin decizia de ieri, Parchetul General a determinat excluderea variantei „Codruţ Şereş” din rândurile politicienilor care ar putea reprezenta România în „marea familie social-democrată europeană”.

Ne puteți urmări și pe Google News