Serbia și Ungaria au încheiat un acord pentru construirea unei conducte de petrol care va transporta petrolul rusesc în Balcani

Serbia și Ungaria au încheiat un acord pentru construirea unei conducte de petrol care va transporta petrolul rusesc în Balcani Transilvania. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul ungar Viktor Orbán au convenit să construiască un oleoduct prin Ungaria.

''Noua conductă ar permite Serbiei să fie alimentată cu țiței rusesc mai ieftin din Urali, prin conectarea la conducta Druzbha (Prietenia), anunţă purtătorul de cuvânt al Orbàn, Zoltan Kovacs, explicând: ''În prezent, aprovizionarea cu petrol a țării se face în mare parte prin intermediul unei conducte care trece prin Croația, dar este puțin probabil ca acest lucru să mai fie posibil în viitor, din cauza sancțiunilor care au fost adoptate''.

Noi acorduri cu Moscova și Serbia

Încă o dată, Ungaria, care a obținut de la Bruxelles o excepție de la embargoul petrolier al UE și a semnat noi contracte cu Moscova, și Serbia, care, deși este țară candidată, refuză să adopte sancțiunile UE, sunt contrare deciziilor Uniunii Europene. Luni, Viktor Orbán s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz. La sfârșitul lunii decembrie, embargoul european asupra petrolului rusesc va intra treptat în vigoare. Țițeiul este principala sursă de venituri pentru Moscova, care exportă o mare parte din petrolul pe care îl produce, încasând în jur de 190 de miliarde de euro, de aproape 4 ori veniturile garantate de exporturile de gaze, notează ilfattoquotidiano.it.

Péter Szijjártó: Relaţiile de cooperare ungaro-germane sunt importante din punctul de vedere al securităţii energetice a ţării noastre

Cooperarea dintre Ungaria și Germania este extrem de importantă din punctul de vedere al securității energetice viitoare a țării noastre, iar în procesul de extindere a Centralei nucleare de la Paks vor juca un rol major mai multe companii germane, a declarat luni, la Berlin, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, şeful diplomaţiei ungare a lăudat, înainte de toate, cooperarea economică ungaro-germană şi a arătat că această relaţie este consolidată şi mai mult de dificultățile din ultimii ani, când economia mondială a fost perturbată de două ori. "Cele două economii au reuşit să depăşească cu o putere relativ bună şi situaţia de după pandemie, iar acum dau dovadă de o rezistenţă serioasă faţă de dificultăţile provocate de război", a precizat ministrul ungar de externe. Péter Szijjártó a numit securitatea aprovizionării cu energie drept o problemă critică, şi a subliniat că în cazul Ungariei aprovizionarea cu energie va fi asigurată pe termen lung de extinderea Centralei de la Paks, iar în acest proces se aşteaptă un rol semnificativ german. Tehnologia de control a noilor blocuri de reactoare, care va asigura creşterea de peste două ori a capacităţii, va fi furnizată de un consorțiu germano-francez, dominat de Siemens. În acest context, Péter Szijjártó a salutat faptul că nici ultimele sancțiuni ale Uniunii Europene nu se aplică dezvoltărilor și construcțiilor nucleare, astfel că firmele respective pot participa la extinderea Centralei nucleare de la Paks.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referitor la negocirile de la Berlin, ministrul ungar de externe a subliniat: Cea mai importantă chestiune în prezent este să fie pace cât de repede posibil în Ucraina; războiul are loc în vecinătatea Ungariei, astfel că şi consecințele acestuia sunt deosebit de grave, fie că este vorba despre economie, securitatea energetică, fie că este vorba despre valul de migranţi. "Trebuie să oprim războiul, trebuie să fie pace cât mai repede, altminteri ar putea fi foarte rău, și cred că niciunul dintre noi nu își poate dori aşa ceva", a conchis Péter Szijjártó. 

(Traducerea  Rador)