Serbia acuză UE de amenințări și presiuni, pentru a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei

Serbia acuză UE de amenințări și presiuni, pentru a se alătura sancțiunilor împotriva RusieiSerbia. Sursa foto: Hyotographics | Dreamstime.com

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a susținut, luni, că țara sa este supusă unor amenințări și presiuni din partea Occidentului, pentru a se alătura sancțiunilor impuse Rusiei.

Aleksandr Vucic a precizat că amenințările și presiunile au venit deoarece țara sa nu a vrut să adopte aceleași sancțiuni împotriva Rusiei de către Occident, în urma războiului declanșat în Ucraina. În acest context, președintele a subliniat că Serbia va „răbda” atât cât va putea.

Serbia, amenințată și presată de UE

În timp ce putem răbda, fără a ne pune în pericol interesele naţionale şi statale cele mai vitale, vom susţine politica hotărâtă de concluziile Consiliului de Securitate Naţională al Serbiei”, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic.

Concluziile la care a făcut referire sunt cele conform cărora aplicarea unor sancţiuni împotriva Rusiei contravine intereselor Serbiei.

Chiar dacă ar schimba abordarea în ceea ce o privește pe Rusia și s-ar conforma Occidentului, conform președintelui sârb, în următoarele zile vor veni alte presiuni. De data aceasta însă, pentru a renunța la Kosovo.

Aleksandar Vucic a mai adăugat că Occidentului nu îi convine să existe o ţară care nu se conformează şi care doreşte să aibă propria opinie. Țara sa aspiră să adere la Uniunea Europeană (UE).

În raportul său din 12 octombrie despre progresele ţărilor candidate, Comisia Europeană a criticat angajamentul redus al Serbiei faţă de politica externă a blocului comunitar, potrivit Agerpres.

UE vrea să forțeze Serbia să rupă legătura cu Rusia

Bruxelles-ul face presiuni asupra președintelui Aleksandar Vucic pentru a-l face să decidă de partea cui vrea să se situeze, având în vedere că țara lui se află în plin proces de aderare la UE. Comisia Europeană a susținut faptul că Serbia „continuă să mențină relații intense” cu Rusia.

În acest sens, Comisia a adresat o serie lungă de nemulțumiri referitoare la atitudinea Serbiei.

„Serbia nu a condamnat în mod explicit agresiunea Rusiei”; „Unele declarații și acțiuni ale oficialilor sârbi au fost direct împotriva pozițiilor UE”; „Serbia a refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei”; „La Belgrad au fost primiți oficiali ruși care se află pe listele de sancțiuni ale UE”, potrivit Le Monde.