Evenimentul Zilei > International > „Seratele” fostului eurodeputat Jozsef Szajer. Reacția lui Viktor Orban
„Seratele” fostului eurodeputat Jozsef Szajer. Reacția lui Viktor Orban

„Seratele” fostului eurodeputat Jozsef Szajer. Reacția lui Viktor Orban

Nu este pentru prima dată când liderii politici sunt prinși în contradicție între cuvintele lor și moravurile lor. Însă orgiile gay din Bruxelles la care a participat Szajer, deputat maghiar anti-LGBT, reprezintă un șut în plex pentru premierul de la Budapesta și pentru formațiunea politică Fidesz.

Un luptător împotriva LGBT

Duminică, în timp ce cazul nu era încă cunoscut, Jozsef Szajer a anunțat că părăsește viața politică, fără prea multe explicații, în afară de „motive personale”, anunțându-l pe David Sassoli, președintele Parlamentului Uniunea Europeană, că demisia sa va intra în vigoare la 1 ianuarie. Luni, presa belgiană a dezvăluit restul.

Pentru Viktor Orban, aceasta a fost o lovitură de pumn, într-un moment tensionat pentru Ungaria, care se confruntă cu presiuni din partea a 25 de state membre, foarte nemulțumite de vetoul impus de Budapesta și Varșovia împotriva planului de redresare al UE și a bugetului european pe termen lung.

O lovitură gravă, deoarece sexualitatea lui Jozsef Szajer contrazice total pozițiile sale publice în favoarea familiei creștine, în sens tradițional.

Mai ales că, în sfera lui Viktor Orban, Jozsef Szajer nu este un fitecine. Fusese arhitectul Constituției maghiare din 2012, care a sacralizat căsătoria dintre un bărbat și o femeie și făcuse reprezentarea națională răspunzătoare în fața lui Dumnezeu.

Pe scurt, Szajer este o figură a ordinii morale maghiare și acțiunile sale au subminat creditul moral al familiei sale politice.

Unii, în Ungaria, au mers până acolo încât și-au imaginat că serviciile secrete germane nu au fost străine de izbucnirea scandalului orgiilor gay din Bruxelles, pentru a slăbi poziția maghiară.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE