EXCLUSIV. Tânărul internaţional şi-a deschis sufletul pentru EVZ. El povesteşte cum a fost la un pas să renunţe la fotbal şi că nu avea bani de mâncare.
La 22 de ani şi jumătate, Ciprian Deac este una dintre marile speranţe ale fotbalului românesc. După şase luni de vis petrecute la Oţelul Galaţi, unde a fost împrumutat de campioană, Victor Piţurcă l-a convocat în lotul lărgit pentru Euro şi doar imposibilitatea de a lua 24 de jucători în Austria şi Elveţia l-a determinat pe selecţioner să renunţe, pe ultima sută de metri, la tânărul mijlocaş ofensiv. Revenit la CFR Cluj, clubul-mamă, Deac şi-a făcut loc printre titularii ardelenilor la partida cu CS Otopeni, câştigată cu 4-0 de trupa lui Andone, unul dintre goluri fiind marcat chiar de Deac.
„Perla“ campioanei CFR Cluj are o poveste incredibilă, pe care şi-o spune acum în paginile EVZ.
EVZ: Ciprian, cum l-ai „obligat“ pe Ioan Andone să te folosească titular în meciul cu CS Otopeni? Ciprian Deac: L-am „obligat“ antrenându-mă foarte bine în pregătiri şi jucând bine în meciurile amicale. Am încercat să arăt că vreau să fiu titular. Nu-mi convine să stau pe banca de rezerve. Nu mă sperie faptul că suntem 2-3 jucători de aceeaşi valoare pe post. Asta se întâmplă la orice echipă mare. M-a ajutat foarte mult perioada petrecută la Oţelul Galaţi. Toată viaţa o să-i mulţumesc antrenorului Petre Grigoraş.
Ion Marin l-a oprit dintre 80 de copii ând şi unde ai început fotbalul? Aveam 8 ani şi îmi plăcea fotbalul la nebunie. Eram mingicar, cum se zice, îmi plăcea să dau gol. De mic am fost atacant. Un prieten de-al meu, care era cu un an mai mare ca mine, m-a luat la un antrenament, la Dej. Acolo am dat peste antrenorul Sabin Coc, zis „Arconada“, cel care a devenit pentru mine al doilea tată.
Cât ai stat la Dej? La 17 ani am plecat la un trial organizat de „U“ Cluj. Din 80 de jucători, antrenorul Ion Marin a oprit doar doi, pe mine şi pe încă un băiat. La „U“ am stat însă doar trei luni, după care a trebuit să mă întorc. 20.000 de euro, cât a cerut Dejul pe mine, era un preţ mult prea mare pentru un puşti de 17 ani. Câţi bani ai câştigat la Dej? La început, nimic. Ştiţi, eu am avut toată copilăria şi toată adolescenţa mea un motto, de la care nu am abdicat: „Joacă, fii serios şi vor veni şi banii“. Asta mi-am spus mereu. Chiar şi atunci când, după desfiinţarea echipei din Dej, am plecat la Gloria Bistriţa şi, la un moment dat, am vrut să mă las de fotbal.
MĂRTURISIRE ŞOCANTĂ
„Am simţit ce înseamnă foamea!“
De ce ai vrut să renunţi la fotbal? Eram la echipa a doua a Gloriei, în Divizia C. Locuiam în cantonament, în condiţii vitrege. Ca să nu cad din pat, mă ţineam strâns de marginea lui! Era rupt! În trei luni cât am stat acolo am primit 800.000 de lei vechi. Nu-mi ajungeau de mâncare şi vă spun, fără ruşine, am simţit pentru prima oară în viaţă ce înseamnă foamea. Descoperisem nişte napolitane ieftine. Beam apoi apă şi aşa aveam senzaţia că sunt sătul. Într-un weekend, antrenorul Dan Matei mi-a zis că nu mă mai lasă să plec acasă. Că nu o să ajung niciodată fotbalist dacă nu mă pregătesc permanent. Ştiam asta, dar i-am răspuns că nu mai pot. Că îmi e dor de casă şi că îmi e foame. Am plecat şi n-am vrut să mai aud de fotbal!
„Cu primul salariu m-am îmbrăcat“
Şi ce-ai făcut atunci? Cei de la Dej m-au convins să joc în continuare. Aici m-a văzut Dorinel Munteanu, iar ulterior am ajuns la CFR. Ţin minte că abia la Cluj am văzut şi eu bani din fotbal. La Dej aveam un contract de 1.000 de euro pe an! Cu primul salariu luat de la CFR am dat fuga în oraş şi m-am îmbrăcat. Apoi am mai strâns ceva şi m-am dus acasă la Dej. Le-am pus banii pe masă părinţilor şi le-am zis să renoveze apartamentul. Au început să plângă!
Cum ţi-ai cunoscut prietena, Adriana, cu care la toamnă vrei să te însori? Am copilărit împreună. Adriana locuia în spatele blocului meu şi ne vedeam destul de des. Totul s-a petrecut în cel mai normal mod cu putinţă. Adriana mă iubeşte de multă vreme, încă dinainte de a deveni fotbalist!
Regreţi că nu ai prins lotul pentru Euro? Mi-a părut puţin rău, dar sunt conştient că nu aveam dreptul să iau locul unora care au pus umărul la calificare.
INEDIT „Tata a dormit în maşină!“
Ciprian Deac a achiziţionat de curând un teren, lângă Dej, unde vrea să-şi construiască o casă. „Vreau să-i strâng pe toţi lângă mine. Pe tata, pe mama, pe surorile mele: Loredana, care e căsătorită, şi Maria“, şi-a dezvăluit planurile de viitor fotbalistul de la CFR Cluj, care şi-a uimit familia şi rudele cu actele de caritate. „Nu vreau să uit de unde am plecat şi prin ce am trecut. Vreau să-i răsplătesc şi să le mulţumesc celor care m-au sprijinit. Banii nu mă vor schimba niciodată“, spune, sigur pe el, Ciprian. Anul trecut, fotbalistul l-a dat gata pe tatăl său, după ce i-a dăruit un autoturism. „I-am promis încă de când eram junior că, dacă ajung vreodată fotbalist, am să-i cumpăr maşină. Anul trecut i-am luat un VW Golf. A rămas mut. De bucurie, în prima noapte a dormit în ea!“, povesteşte Deac.
"Deac e deja o certitudine, un jucător cu calităţi excepţionale. Îl văd foarte curând titular şi în echipa naţională.", Iuliu Mureşan, preşedinte la CFR Cluj