Sentinel 5P măsoară poluarea atmosferei din spațiu
Editura Evenimentul si Capital

Sentinel 5P măsoară poluarea atmosferei din spațiu

Autor: | | 0 Comentarii | 225 Vizualizari

Acum câteva zile, din Rusia a fost lansat satelitul Sentinel 5P al agenției spațiale europene, ESA, care va analiza atmosfera terestră, în căutarea gazelor poluante sau pentru a da alarma în caz de erupții vulcanice și incendii.

De strajă deasupra noastră, satelitul Sentinel 5P, lansat recent de la cosmodromul din Plesetsk din Rusia, va analiza compoziția troposferei și va da alerta în caz de pericol.

Cu un cost total de circa 240 de milioane de euro, Sentinel 5P este rezultatul colaborării dintre Agenția Spațiala Europeana, ESA, și Olanda și face parte din programul Copernicus, cel mai important program dedicat observării și monitorizării planetei noastre.

Sentinel 5P va zbura într-o orbita sincronă cu Soarele, fiind alimentat cu panouri solare, la o altitudine de 824 de kilometri, colaborând cu „colegul” american, satelitul Suomi Npp al agenției NASA și al Noaa (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Sentinel 5P a fost lansat cu succes pe 13 octobrie, cu ajutorul rachetei balistice intercontinentale Rockot, inițial construită ca armă și convertită pentru utilizări comerciale. În primle 25 de zile după lansare, spectrograful Tropomi, de la bordul satelutului, construit în Olanda, va rămâne închis, pentru a evita contaminarea cu gaz reziduu care ar fi putut rămane pe satelit.

Dupa circa 30 de zile se vor obține primele rezultate, însă instrumentul va intra pe deplin în funcțiune doar după șase luni, întrucât în această perioadă se vor calibra rezultatele și vor fi efectuate verificări ale bunei funcționări a aparatelor de la bordul satelitului.

Spectograful Tropomi va realiza o harta a intregii planete la fieare 24 de ore avand o raza de actiune de 2600 kilometri si o rezolutie de 7 x 3.5 kilometri patrati. Va fi masurata prezenta si cantitate gazelor poluante din atmosfera, precum: dioxidul de carbon, ozonul, dioxidul de sulf, metanul, aerosolii si monoxidul de carbon.

Tropomi va realiza aceste masuratori folosind lumina care este imprastiata de gazele din troposfera. Troposfera este stratul atmosferic ce se desfasoara de la nivelul solului pana la 12 km in medie de altitudine (deasupra polilor are 8 km grosime, iar deasupra ecuatorului 18 km), fiind este cel mai important strat atmosferic. In troposfera se afla concentrata aproximativ 90% din toată cantitatea de aer, se formează norii, precipitatiile si vanturile, fiind stratul atmosferic cel mai important pentru viata si activitatea noastra.

Pe langa masurarea poluantilor din atmosfera, Sentinel 5 va reusi sa detecteze prezenta cenusii vulcanice, dand informatii in timp real despre eventualele eruptiii si evoluzia acestora. Va reusi sa masoare si cantitatea de ultraviolete care strabat atmosfera, acestea fiind foarte periculoase pentru pielea noastra, generand diverse forme de cancer si va furniza in timp real un buletin meteorologic care contine informatii despre calitatea aerului pe care-l respiram.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: sentinel 5pStirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate