Sentinel 5P măsoară poluarea atmosferei din spațiu

Sentinel 5P măsoară poluarea atmosferei din spațiu

Acum câteva zile, din Rusia a fost lansat satelitul Sentinel 5P al agenției spațiale europene, ESA, care va analiza atmosfera terestră, în căutarea gazelor poluante sau pentru a da alarma în caz de erupții vulcanice și incendii.

De strajă deasupra noastră, satelitul Sentinel 5P, lansat recent de la cosmodromul din Plesetsk din Rusia, va analiza compoziția troposferei și va da alerta în caz de pericol.

Cu un cost total de circa 240 de milioane de euro, Sentinel 5P este rezultatul colaborării dintre Agenția Spațiala Europeana, ESA, și Olanda și face parte din programul Copernicus, cel mai important program dedicat observării și monitorizării planetei noastre.

Sentinel 5P va zbura într-o orbita sincronă cu Soarele, fiind alimentat cu panouri solare, la o altitudine de 824 de kilometri, colaborând cu „colegul” american, satelitul Suomi Npp al agenției NASA și al Noaa (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Sentinel 5P a fost lansat cu succes pe 13 octobrie, cu ajutorul rachetei balistice intercontinentale Rockot, inițial construită ca armă și convertită pentru utilizări comerciale. În primle 25 de zile după lansare, spectrograful Tropomi, de la bordul satelutului, construit în Olanda, va rămâne închis, pentru a evita contaminarea cu gaz reziduu care ar fi putut rămane pe satelit.

Dupa circa 30 de zile se vor obține primele rezultate, însă instrumentul va intra pe deplin în funcțiune doar după șase luni, întrucât în această perioadă se vor calibra rezultatele și vor fi efectuate verificări ale bunei funcționări a aparatelor de la bordul satelitului.

Spectograful Tropomi va realiza o harta a intregii planete la fieare 24 de ore avand o raza de actiune de 2600 kilometri si o rezolutie de 7 x 3.5 kilometri patrati. Va fi masurata prezenta si cantitate gazelor poluante din atmosfera, precum: dioxidul de carbon, ozonul, dioxidul de sulf, metanul, aerosolii si monoxidul de carbon.

Tropomi va realiza aceste masuratori folosind lumina care este imprastiata de gazele din troposfera. Troposfera este stratul atmosferic ce se desfasoara de la nivelul solului pana la 12 km in medie de altitudine (deasupra polilor are 8 km grosime, iar deasupra ecuatorului 18 km), fiind este cel mai important strat atmosferic. In troposfera se afla concentrata aproximativ 90% din toată cantitatea de aer, se formează norii, precipitatiile si vanturile, fiind stratul atmosferic cel mai important pentru viata si activitatea noastra.

Pe langa masurarea poluantilor din atmosfera, Sentinel 5 va reusi sa detecteze prezenta cenusii vulcanice, dand informatii in timp real despre eventualele eruptiii si evoluzia acestora. Va reusi sa masoare si cantitatea de ultraviolete care strabat atmosfera, acestea fiind foarte periculoase pentru pielea noastra, generand diverse forme de cancer si va furniza in timp real un buletin meteorologic care contine informatii despre calitatea aerului pe care-l respiram.

Datele furnizate de Sentinel 5P vor putea fi inregistrate si analizate cu ajutorul unei interfete web, si se prevede ca existenta acestor date va duce la beneficii economice si la crearea de startupuri care vor analiza si interpreta datele furnizate de satelit.

 

Senzorii de pe satelitii din cadrul proiectului Copernicus au fost de mare folos in diverse situatii. Printre acestea se numara inundatiile din India, pentru care Copernicus a furnizat date ce au permis identificarea rapida a terenurilor distruse, si despagubirea celor implicati. „Ochii” de pe sateliti au fost de mare autor si in cazul cutremurului recent din Italia, permitand salvarea celor afectati, dar si in incendiile din California, unde au ajutat in identificarea strazilor libere de flacari, pe unde s-au putut salva cei ce se gaseau in mijlocul flacarilor devastatoare.

Sentinel 5P este un satelit care are obiectivul de a optimiza procedura de masurare a gazelor din troposfera in vederea realizarii si lansarii in orbita a unui instrument si a unui satelit mult mai performant: Sentinel 5, in urmatorii ani. Sentinel 5 va fi capabil sa realizeze o harta mult mai fina, adica cu o rezolutie spatiala mult mai buna, a gazelor poluante din atmosfera si a fenomenelor extreme ce au loc pe Terra, precum eruptii vulcanice, incendii sau inundatii.

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

 

Ne puteți urmări și pe Google News