Senatul vrea să modifice legea retrocedării imobilelor. Cine va avea prioritate absolută la soluționarea dosarelor

Senatul vrea să modifice legea retrocedării imobilelor. Cine va avea prioritate absolută la soluționarea dosarelor Senatorii, chemați să voteze OUG date după proteste. Sursa foto: Dreamstime.com

Senatul României a luat în discuție un proiect care se referă la modificarea Legii privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Parlamentarii vor să îi ajute pe cei care nu au o stare de sănătate foarte bună.

Mai mulți deputați de la PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților naționale au depus la Senat, ca primă cameră sesizată, un proiect de lege care se referă la modificarea Legii 165/2003, a imobilelor preluate ilegal de regimul comunist.

”La articolul 34 alineatul (5) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, publicată în Monitorul Oficial al României,..., cu modificările şi completările ulterioare, după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e) cu următorul cuprins: dosarele constituite în baza cererilor formulate de persoane care se consideră îndreptăţite şi care deţin certificate de încadrare în grad de handicap grav sau care au calitatea de pensionari de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate”, se arată în acest proiect de lege.

Au prioritate la soluționarea dosarelor

În expunerea de motive, cei șapte deputați susțin că în ultimii 30 de ani, foarte mulți români care au fost deposedați ilegal de imobilele pe care le dețineau în proprietate, de regimul comunist și-au pierdut sănătatea în căutarea dreptății.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Ca urmare a deciziei-pilot a CEDO pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României în octombrie 2010, care a sancţionat hăţişul legislativ, tărăgănarea procedurilor administrative şi ineficienţa cu care se pun în executare hotărârile judecătoreşti, a fost elaborată Legea nr. 165/2013 prin care se stabilesc măsurile pentru finalizarea procesului de restituire”, se arată în expunerea de motive.

Parlamentarii mai susțin că, în cazul persoanelor cu handicap, este nevoie de o urgentare a analizării dosarelor.

”Ţinând cont de lentoarea cu care se derulează procedura de analiză a dosarelor şi de excepţiile pe care legiuitorul le poate institui din raţiuni de echitate socială, prezenta iniţiativă legislativă propune lărgirea categoriilor de solicitanţi care beneficiază de prioritate la soluţionarea dosarelor cu persoanele cu handicap grav, respectiv cele care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul 1. Prevederea are menirea de a le oferi acestor persoane vulnerabile, cu nevoi speciale şi un orizont de timp la dispoziţie limitat, posibilitatea de a se bucura de repararea unor grave nedreptăţi”, se prevede în proiectul de lege aflat pe rolul Senatului României.