Senatul schimbă regulile pentru 112. Ce riscă cei care sună fără justificare

Senatul schimbă regulile pentru 112. Ce riscă cei care sună fără justificare

Persoanele care apelează numărul de urgență 112 fără justificare vor fi puse să achite costurile intervenției.

Dacă vor fi prinse, deoarece legiuitorii au eliminat articolul care impunea cumpărarea cartelelor pre-pay doar cu un act de identitate. Însă, SRI dă asigurări că poate localiza un apelant chiar dacă sună de pe o cartelă pre-pay. Comisia de apărare a Senatului a dat, marți, raport favorabil cu amendamente Ordonanței privind Sistemul Naţional Unic 112.

Președintele comisiei, Liviu-Tit Brăiloiu a explicat, pentru EVZ, care sunt mecanismele de aplicare. Propunerea de a pedepsi persoanele care apelează abuziv și nejustificat 112 a fost făcută de el: „Mi se pare normal ca acești oameni să plătească pentru că doar așa vom descuraja această distracție, cum o consideră unii. S-a mai spus că poate un copil apelează din greșeală sau din joacă și nu trebuie pedepsit. Se poate întâmpla, însă, în acest caz, un părinte responsabil pune mâna pe telefon și anunță că a fost copilul. Nu lasă să plece echipa de intervenție și apoi spune că a fost copilul”. El a precizat că această măsura are doar scopul de a descuraja aceste practici.

Potrivit datelor prezentate în Comisie, și în alte țări apelurile false sunt în proporție foarte mare. De exemplu, 61% în Germania.

Brăiloiu a explicat și de ce s-a eliminat articolul referitor la cumpărarea cartelelor pre-pay doar pe baza actului de identitate. „Oamenii rău intenționați vor găsi mereu o modalitate de a păcăli. Merg de exemplu la un sărac și-i dau niște bani, iar acela îi cumpără câte cartele vrea pe actul lui de identitate. Am avut discuții cu SRI și ei au acum posibilitatea de a depista locul unui apel. Dar ce vorbim de SRI, ne depistează băiatul cu pizza sau șoferul de la UBER”, a spus senatorul.

Ordonanţa, cu aceste amendamente, va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de prim for sesizat.