SENATUL EVZ: Suspendarea preşedintelui şi laboratoarele politicii
- Florian Bichir
- 15 iunie 2012, 23:18
Conflictul dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta privind reprezentarea României a fost minuţios pregătit. Astfel de războaie politice sunt pregătite în laboratoare cu mult timp înainte de a izbucni.
USL-ul şi în special PSD-ul au pregătit minuţios această confruntare. Ca să discutăm "cu materialul clientului", iată ce scria Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai", un "Think tank" redutabil al PSD în mai 2012, în "Raportul de analiză politică. Despre acţiunea internaţională a României - dilemă instituţională sau problemă politică?": "În condiţiile în care mandatul prezidenţial actual expiră în decembrie 2014, iar USL este cotată cu prima şansă pentru câştigarea următoarelor alegeri parlamentare şi formarea guvernului, se prefigurează un conflict politic de lungă durată între Traian Băsescu şi PDL, pe de-o parte, şi USL de cealaltă parte.
Chestiunea "cine reprezintă România în Consiliul European" este doar prima temă de conflict, a cărei miză este menţinerea unui regim prezidenţial de facto, aşa cum a fost în perioada guvernelor Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu sau, dimpotrivă, revenirea la un regim parlamentar cu un preşedinte ales prin sufragiul universal, direct şi secret". Deci nu a fost vorba de nimic spontan, dimpotrivă. Iar asigurările PSD că nu este vorba de un conflict real sunt simple vorbe în vânt. Suspendarea preşedintelui este şi ea analizată încă cu o lună şi ceva înainte de dezbaterea publică la care s-a ajuns. Iată ce susţine raportul: "Revenirea la litera şi spiritul Constituţiei este strict necesară pentru a preveni adâncirea situaţiei de conflict politic din România. Intrarea vieţii politice în logica unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu nu este de dorit, în condiţiile turbulenţelor politice şi economice din UE. Dar ipoteza suspendării nici nu poate fi total exclusă, dacă raporturile dintre Preşedintele Republicii şi Guvernul României vor deveni unele exclusiv conflictuale".
Pentru a fi foarte bine înţeles trebuie să afirm că nu condamn ci, dimpotrivă, remarc profesionalismul celor de la PSD. Şi în special al celor de la Institutul Ovidiu Şincai! Aşa se face politică, nu după ureche. O ultimă probă că lucrurile erau în derulare. Iată ce scria acelaşi institut pe 27 ianuarie 2012, când noi, restul, eram cu gura căscată la mitingurile aşa zis spontane din Piaţa Universităţii, demisia lui Emil Boc şi nominalizarea lui MRU drept premier: "Traian Băsescu se prezintă drept premierul de facto al României. Cu toate că este obligaţia constituţională a primului-ministru de a participa la reuniunile Consiliului European, mai ales a celor în care sunt discutate măsuri în domeniul exclusiv de competenţă al guvernului, Emil Boc nu a participat la niciun Consiliu European, însă s-a creat procedura hilară prin care Traian Băsescu participă la şedinţele guvernului sau convoacă miniştrii la Palatul Cotroceni, pentru a-i informa asupra deciziilor luate la Bruxelles. Aşa-numitul «parteneriat preşedinte-premier» a fost dus dincolo de limitele Constituţiei fiind, în fapt, o formulă pentru a justifica prezidenţializarea regimului politic din România".
Lucruri spuse în ianuarie!