SENATUL EVZ: Rog seriozitate!

SENATUL EVZ: Rog seriozitate!

Rodica Culcer: "Urmarind declaratiile si aparitiile publice ale unor importante personaje ale administratiei si politicii romanesti este greu sa nu te intrebi la un moment dat cum ar putea cineva sa ne ia in serios".

Nu mai departe de miercuri, marele evadat Omar Hayssam era condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism. Ar fi trebuit sa fie o sentinta exemplara, care sa demonstreze vointa statului roman de a pedepsi drastic actele de terorism, mai ales cele asociate cu rapirea unor cetateni romani.

Evident, nimeni nu a avut aceasta perceptie. In loc sa fie arestat si condus drept in celula, Omar Hayssam da interviuri la toate televiziunile si gazetele care-l solicita si pozeaza in victima.

Deducem de aici ca toata lumea interesata cunoaste numarul de telefon la care poate fi apelat cel condamnat pentru terorism, in consecinta, ca serviciile secrete nu ar trebui sa aiba nicio dificultate in a-l localiza. De ce nu o fac?

Ne puteți urmări și pe Google News

Oare in virtutea unei intelegeri secrete cu Hayssam? Cu prilejul plecarii sale clandestine din tara anul trecut am constatat ca serviciile stiau exact pe unde a trecut si care i-au fost complicii, de vreme ce a doua zi dupa plecare ministrul de interne a dezvaluit traseul infractorului. Si totusi nimeni nu a intervenit pentru a-l opri.

Afacerea miroase de la o posta a intelegeri secrete intre personaje tenebroase, dar noua ni se vinde imaginea unei justitii intransigente - desi aceeasi justitie, cu aceeasi judecatoare, a dispus judecarea in libertate a lui Hayssam facand posibila fuga sa din Romania.

Poate cineva deci sa ia in serios sentinta Curtii de Apel Bucuresti si asigurarile date de serviciile de informatii in acest caz? Nicio persoana adulta nu poate fi atat de naiva.

Mergem mai departe si dam de ancheta in cazul nefericitei note a adjunctului sefului SRI Florian Coldea. Potrivit domnului George Maior, ancheta interna a institutiei a demonstrat ca nu a fost vorba de politie politica, ceea ce se stia deja, doar de neglijenta.

Totusi, domnul Maior spune ca nu se poate stabili exact cum a ajuns fituica adjunctului sau in mainile presedintelui PSD Mircea Geoana. Cu alte cuvinte, maestrii informatiilor, cei care trebuie sa-i prinda pe cei care ne spioneaza si ne vor raul, nu sunt in stare sa afle ce s-a intamplat in propriul sediu, iar noi trebuie sa-i credem pe cuvant!

Evident ca nu credem o iota si ca suntem siguri ca domnul Maior stie exact ce s-a intamplat, dar, din diferite motive, prefera sa taca. De ce ne crede insa atat de lipsiti de inteligenta?

Nici politicienii nu sufera de respect in exces fata de electorat. De cate ori nu i-ati auzit la televizor declarand ca oamenii nu-i voteaza sau nu-i simpatizeaza (potrivit sondajelor) pentru ca nu sunt informati? Cu alte cuvinte, suntem cam prostuti si usor de manipulat, iar banii nostri, adica banii publici, pot fi cheltuiti cum o cere interesul politic.

Altfel nu se explica nici decizia luata atat de usor de a cheltui 20 de milioane de euro pentru referendumul privind demiterea presedintelui, desi rezultatele sale erau previzibile. Este mai logic sa presupunem ca politicienii au declansat o suita de evenimente pe care nu au mai putut-o opri, pentru ca nu s-au gandit prea bine dinainte la consecinte.

Cum nu se gandesc nici acum: dupa esecul coalitiei antiprezidentiale la referendum, in PSD asistam la infierarea celor care au anticipat esecul si au incercat sa-l previna. Astfel, Marian Vanghelie si organizatia PSD Bucuresti cer excluderea din partid a lui Vasile Dancu si Victor Ponta. Ce rost are insa acest demers atata vreme cat este clar ca cei doi nu vor fi exclusi de organizatiile lor locale?

Iata deci ca, pe de-o parte, cetatenii sunt tratati cu o desconsiderare implicita de unii politicieni si detinatori ai functiilor publice, iar pe de alta parte, politicienii se lanseaza fara nicio rezerva in tot felul de aventuri politice greu de calificat.

Cum de alegeri anticipate nu vom avea parte ca sa mai primenim actuala garnitura din politica si administratie, probabil ca Romaniei nu-i mai ramane decat solutia unui anunt la mica publicitate: „Tara proaspat intrata in UE cauta disperata politicieni si administratori. Calitati indispensabile: cinste, inteligenta peste medie, consecventa, o buna cunoastere a principiilor si mecanismelor democratiei si statului de drept, cel putin o limba straina, disponibilitate pentru serviciul public, respect pentru cetatean. Rog seriozitate!”