SENATUL EVZ: Fantoma lui Nistorescu

SENATUL EVZ: Fantoma lui Nistorescu

Mircea Mihăieş: "N-aş fi scris articolul de faţă dacă o seamă de întâmplări recente nu mi-ar fi confirmat definitiva derapare a lui Cornel Nistorescu."

N-aş fi scris articolul de faţă dacă o seamă de întâmplă ri recente nu mi-ar fi confirmat definitiva derapare a lui Cornel Nistorescu. Intrat într-un iremediabil con de umbră, a capotat jalnic la capitolul acomodării la trista postură de „expirat“. Mai nou, scrie pe undeva prin Oltenia, iar la televizor e invitat doar când jurnalişti mai de soi consideră că nu e cazul să se deplaseze până în studio. O vreme, după plecarea de la „Evenimentul zilei“, i-am pus dizgraţioasele accese de fiere pe seama dezamăgirii vedetei scoase în afara terenului principal de joc. Pe zi ce trecea, situaţia a devenit însă tot mai jenantă. Ziaristul de altădată s-a metamorfozat într-un ciomăgar orbit de ură. Grobianismul lătăreţ, grosolănia fără limită, agresivitatea înmuiată în resentiment, speculaţiile abracadabrante sunt întrecute doar de disperarea şi clămpăneala secţionată de bâlbe a frustratului.

Am să dau doar două exemple, care arată cât de jos a putut cădea unul dintre stegarii ziaristicii de calitate. În aprilie trecut, la câteva zile după suspendarea de către parlament a lui Traian Băsescu, a avut loc în Capitală un miting de sprijin în favoarea preşedintelui. Hodoronc-tronc, Nistorescu a apărut pe-un post de televiziune şi, spumegând, a acuzat conducerea Institutului Cultural Român c-ar fi contribuit, prin mii de e-mailuri, la convocarea bucureştenilor la demonstraţia pro-Băsescu. O minciună mare cât o hală de sculărie-matriţerie. Contactându-l telefonic, mi-a promis că într-o zi-două îmi va furniza probele pe care-şi bazase afirmaţia calomnioasă.

Nu m-a sunat, fireşte. Am revenit şi am aflat că denunţ ul se baza pe mărturia unei doamne. Aceasta primise, cică, un e-mail de la ICR. Aşadar, invocând o singură sursă (astăzi sunt sigur: imaginară), „onestul“ profesionist lansa o fumigenă groasă cât un obraz de băcan. L-am rugat să ne trimită chiar şi acel unic mesaj. Am primit un răspuns stupefiant: femeia cu pricina a refuzat să i-l pună la dispoziţie, de teama represaliilor! „Represalii din partea cui?“, am replicat. „Dacă acel e-mail există, e limpede că noi avem o problemă, nu ea!“

Problema nu era însă la noi. Nistorescu se înfunda cu neruşinare în minciună după minciună, călcând în picioare şi logica, şi minima decenţă. N-a reuşit nici până în ziua de astăzi să diminueze, fie şi cu o boare de onestitate, infamia comisă cu zăduf. Într-o secundă, mi s-au şters din minte şi reportajele de dinainte de 1989, şi articolele de atitudine de după 1990. În faţa mea, golaş şi deprimant precum scheletul unui peşte de baltă rău mirositoare, s-a ivit imaginea unui om înrăit, fără prieteni, ulcerat, detestând intelectualii, incapabil să priceapă că nu toţi se comportă cum s-ar fi comportat el dacă ar fi fost în locul lui. Faptul că Nistorescu a continuat să sune la „Evenimentul zilei“ pentru diverse intervenţii politice dă măsura decăderii acestui personaj.

A doua minciună ordinară a lui Nistorescu am detectat-o într-un articol pe care mi l-a consacrat recent. Croşetând după o tehnică de şcoală profesională, el citează un fragment dintr-un articol în care-mi exprimam neîncrederea în noul ministru al justiţiei. Eliminând o propoziţie („şi asta nu din cauza amănuntelor enumerate mai sus“), Nistorescu manevrează textul în aşa fel încât să reiasă că insul cu pricina îmi displace pentru c-ar fi bogat, bine îmbrăcat, îngrijit la unghii, tuns corespunzător etc. În faza următoare, eu însumi sunt prezentat drept un nespălat, un incult, un slugoi, o otreapă, un underdog ce se îmbracă de la third, fourth, fifth hand(s)... Iată nivelul de argumentare al lui Nistorescu în anul de graţie 2008!

Tristeţea supremă e să descoperi că acest mânuitor abil al condeiului e de-o deprimantă incultură. Într-un singur articol, el gafează repetat, ca ultimul Trăznea în faţa ceaslovului cu neologisme. Las’ că Leonard Cohen (căruia am avut neobrăzarea să-i dedic un studiu) nu e american, ci canadian, las’ că franţuzismul „coneseur“ miroase de la o poştă a sculărie-matriţerie... Dar a afirma despre cineva (în speţă, H.- R. Patapievici) că e un „cripto-filozof“ e tare de tot... Sigur că Nistorescu a vrut să spună „pseudo-filozof“, dar unde-i ură, nu-i tocmeală! Aici te duce lipsa de logică şi scrisul bazat pe jalnica administrare a unei şi mai jalnice precarităţi intelectuale. Păcat de acest final de carieră, păcat de felul respingător în care Cornel Nistorescu înţelege să îmbătrânească. Cineva, „un om care l-a făcut om“, a afirmat că marea lui problemă provine din nefericirea structurală, dublată de neputinţa de a suporta fericirea altora.

După toate acestea, nu-mi rămâne decât un lucru: să nu mai citesc vreodată articolele fantomei care semnează cu numele unui ziarist al anilor trecuţi. Nu de alta, dar te pomeneşti că ticăloşia se ia...

Ne puteți urmări și pe Google News