Evenimentul Zilei > Politica > Senatul dă de pământ cu Ordonanța lui Vlad Voiculescu
Senatul dă de pământ cu Ordonanța lui Vlad Voiculescu

Senatul dă de pământ cu Ordonanța lui Vlad Voiculescu

Ordonanța de urgență care le-ar fi interzis managerilor de spitale să aibă funcții de conducere în partide, alături de alte măsuri anti-nepotism, adoptată de Guvern în noiembrie 2016, la inițiativa lui Vlad Voiculescu, a fost respinsă, ieri, de Senat (52 de voturi pentru, 28 împotrivă).

 „Profesionalizarea managmentului spitalelor” așteaptă votul final în Camera Deputaților, forul decizional. Potrivit fostului purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, introducerea votului a fost propusă în ultimul moment pe ordinea de zi, de către senatorul PSD Șerban Nicolae, pe listă suplimentară. În cadrul dezbaterilor, senatorul USR Mihai Goțiu a acuzat că proiectul a fost introdus abuziv pe ordinea de zi a ședinței Senatului, în vreme ce reprezentantul Guvernului a arătat că susține respingerea OUG semnată de Voiculescu.

„Cazurile în care ești în același timp un chirurg foarte bun, un profesor foarte bun, un cercetător foarte bun și un manager foarte bun, să reușești să le faci pe toate, nu sunt chiar atât de dese cum credeam. (…) Eliminăm condițiile restrictive în spitalele clinice, cele care nu au legătură cu abilitățile manageriale”, spunea Voiculescu, referindu-se la eliminarea obligației ca, în clinici, managerul să fie medic primar sau cadru didactic. Măsura a fost contestată vehement de mai mulți medici, care considerau că este un atac îndreptat împotriva cadrelor didactice, o agresiune la adresa universităților, în general. Mai ales în condițiile în care mare parte din aparatura acestor unități spitalicești aparține universităților, tocmai pentru a asigura practica studenților, dar și pregătirea rezidenților.