Senatul adoptă tacit proiectul ce include sporurile bugetarilor în salariul de bază

Senatul adoptă tacit proiectul ce include sporurile bugetarilor în salariul de bază Sursa foto: dreamstime.com

Sporurile bugetarilor pentru condițiile de muncă ar urma să fie incluse în salariul de bază, potrivit propunerii legislative adoptate tacit de Senat în plenul de luni.

În același timp, remunerațiile de bază, soldele de funcție, salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare prevăzute de această lege vor fi crescute în consecință.

Sporurile bugetarilor, incluse în salariul de bază. Proiect aprobat de Senat

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acordat pentru luna anterioară, se introduce în salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, arată proiectul iniţiat de către mai mult aleşi de la PNL privind sporurile bugetarilor.

De la data intrării în vigoare a acestei legi, sporurile bugetarilor pentru condițiile de muncă reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în forma modificată și completată ulterior, vor fi eliminate, conform propunerii liberalilor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Sporurile bugetarilor

Sursa foto: Arhiva EVZ

Decizia finală aparține Camerei Deputaților

Conform sursei citate, această lege referitoarele la sporurile bugetarilor va intra în vigoare începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost inițial adoptat de Senat, ca prim for sesizat, iar Camera Deputaților va avea decizia finală, potrivit News.ro.

Potrivit inițiatorilor proiectului, deși legiuitorul a stabilit o ierarhizare a funcțiilor publice pe baza coeficienților de ierarhizare și a complexității muncii și pregătirii profesionale, modificările legislative succesive, adesea introduse prin ordonanțe de urgență, au creat distorsiuni semnificative între salariul de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare și sporurile pentru condiții de muncă.

Camera Deputaților

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„Astfel, sporurile reglementate în aceste condiţii variază de la 10 – 15% şi ajung la 100% şi chiar şi peste această valoare pentru anumite funcţii de execuţie şi pentru anumite familii ocupaţionale, generând o imagine distorsionată asupra veniturilor brute totale ale angajaţilor din sectorul public”, mai explică parlamentarii PNL.

Aceștia afirmă că, în urma măsurilor propuse, nu se va înregistra nicio reducere a cuantumului salariilor, soldei de funcție sau salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare. De altfel, impactul asupra bugetului general consolidat nu va fi generat, deoarece cheltuielile de personal nu vor fi afectate.