Senatorii juriști au amânat din nou LEGEA GRAȚIERII. VEZI motivul
- Ana Petrescu
- 19 aprilie 2017, 18:45
Senatorii juriști au dezbătut, miercuri, cu secretarul de stat din Ministerul Justiției și cu reprezentanți ai Asociației magistraților, CSM și Uniunea Barourilor prevederile generale din proiectul legii grațierii al Guvernului, fără însă a se da nici de această data un vot pe amendamente sau să se dea raportul necesar pentru a fi votat în plen.
Proiectul a fost amânat pentru luni la prânz, când a fost programată o nouă ședință, informează Hotnews.ro. Inițiativa are termen de adoptare tacită în Senat, prima cameră sesizată, 25 aprilie, însă este posibil să se facă o solicitare de prelungire a acestuia, pe motivul că este o lege complexă.
În discuția de două ore și jumătate, senatorii juriști nu au atins punctual amendamentele depuse la acest proiect, între care cele mai controversate sunt cele depuse de președintele Comisiei Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, prin care s-ar grația și faptele de corupție și abuzul în serviciu.
La finalul dezbaterilor, senatoare PNL Nicoleta Pauliuc, vicepreședinte al Comisiei Juridice, i-a reproșat lui Nicolae că nu i-a dat cuvântul când a dorit să vorbească și că ar fi trebuit să se voteze amânarea dezbaterilor.
"Eu nu am înțeles ce s-a întâmplat astăzi. Noi toți ne așteptăm să votăm amânarea discuțiilor. Un lucru este cert-nu știm nici acum pe ce proiect discutăm, pe amendamentele dvs sau pe proiectul guvernului. Am fi vrut ca această dezbatere să fie mai transparentă. Ați pus în discuție grațierea persoanelor peste 70 de ani, nu am înțeles de ce. A fost o dezbatere sau o serie de întrebări pe care le puneți dvs?" a spus Pauliuc.
Printre punctele atinse s-a numărat problema condiționării grațierii de achitarea prejudiciului de către deținut, CSM susținând această măsură prevăzută în proiect în timp ce Nicolae s-a declarat din nou împotrivă, motivând inclusiv că ar fi o procedură "greoaie".
S-a vorbit și despretermenul până la care s-au săvârșit infracțiunile grațiate. În acest caz, Șerban Nicolae a admis că propune că acesta să fie 31 decembrie 2016. Totodată, legea ar urma să între în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Pe de altă parte, spre finalul ședinței la comisie mai rămăseseră doar cinci senatori din 11. Dacă luni se va intră pe fond pe fiecare articol și amendamentele aduse și se va vota un raport pe această lege, proiectul ar putea intra la vot în plenul Senatului luni sau marți.