Evenimentul Zilei > Politica > SENAT: Aleșii locali condamnați DEFINITIV la închisoare își pierd mandatul
SENAT: Aleșii locali condamnați DEFINITIV la închisoare își pierd mandatul

SENAT: Aleșii locali condamnați DEFINITIV la închisoare își pierd mandatul

Consilierii locali, judeţeni, primarii sau preşedinții de consiliului judeţean își vor pierde mandatul în cazul în care vor fi condamnați definitiv "prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare", potrivit unei modificări adoptate de senatori la Statutul aleșilor locali.

În prezent, legislaţia prevede încetarea calităţii de ales local în toate situaţiile în care s-a pronunţat o condamnare privativă de libertate. 

Prin iniţiativa legislativă se propune atât modificarea articolului 9, alin. 2, litera f) din Legea 393/2004, cât şi a articolului 15, alin. 3, litera e) care, în reglementarea actuală, stipulează că încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, calitatea de consilier local sau de consilier judeţean, respectiv calitatea de primar şi preşedinte al consiliului judeţean "în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate", potrivit Agerpres.

Iniţiatorii au propus şi completarea articolului 15, alin. 2, cu litera e prim, care vizează încetarea calităţii de primar şi în cazul condamnării, "prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-290 din Codul penal". 

Propunerea legislativă iniţiată de un grup de 16 deputaţi din întreg spectrul politic a fost respinsă de primul for legislativ sesizat în acest caz – Camera Deputaţilor. 

Legea are un caracter organic, iar Senatul, care a fost Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă în forma iniţiatorilor, nefiind de acord cu raportul cu amendamente propus plenului de comisiile juridică şi de administraţie. În favoarea propunerii legislative formulate în forma iniţiatorilor s-au pronunţat 85 de senatori, cinci s-au abţinut şi patru au votat împotrivă.