Semnul marii crize vine din SUA, de la cel mai înalt nivel. Mai bine număraţi-vă banii

Semnul marii crize vine din SUA, de la cel mai înalt nivel. Mai bine număraţi-vă banii

Statele Unite ale Americii „ar putea fi adâncite în recesiune”. Aceasta este ştirea care poate prevesti o nouă criză financiară mondială.

Anunţul a fost lansat joi de preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, într-un interviu acordat postului de televiziune NBC, transmit Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres.

Powell a subliniat că progresele în ţinerea sub control a răspândirii pandemiei de coronavirus (Covid-19) vor dicta când economia se va putea redeschide complet.

„Nu suntem experţi în pandemie... tindem să-i ascultăm pe experţi. Anthony Fauci, directorul Institutului naţional de boli infecţioase, a zis ceva de genul că virusul îşi stabileşte programul, şi mi se pare corect”, a declarat şeful Fed.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În primul rând trebuie să ţinem sub control răspândirea virusului şi apoi să reluăm activitatea economică.

Când vine vorba de creditare, nu vom rămâne fără muniţie. Asta nu se va întâmpla.

Ştim că activitatea economică va scădea probabil substanţial în trimestrul doi din 2020”, a mai spus Powell în contextul în care luna aceasta, Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, aproape de zero, a atenuat reglementările pentru bănci şi a lansat un program masiv de relaxare cantitativă.

Totul pentru a încerca să protejeze cea mai mare economie mondială de efectele negative ale pandemiei. „Efectele pandemiei de coronavirus vor prejudicia activitatea economică pe termen lung şi vor afecta perspectivele economice.

Pe fondul acestor evoluţii, Comitetul a decis să reducă dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 0% şi 0,25%”, se mai arată în comunicatul Fed, conform Agerpres.

În aceste condiţii, instituţia a dat asigurări că va menţine dobânda scăzută până când „va fi încrezătoare că economia a trecut cu bine de recentele evenimente”. De asemenea, Banca Centrală a SUA a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichidităţile să ajungă pe pieţe şi să sprijine economia.