Evenimentul Zilei > Social > Semnele care indică cancerul pancreatic. Nu trebuie să neglijezi aceste aspecte
Semnele care indică cancerul pancreatic. Nu trebuie să neglijezi aceste aspecte

Semnele care indică cancerul pancreatic. Nu trebuie să neglijezi aceste aspecte

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai periculoase boli din lume. 91% dintre pacienții ajung să moară după doar 5 ani de la diagnosticare. Trebuie să nu neglijezi o serie de semne.

Cancerul pancreatic este a 3-a cauză principală de deces din SUA; 91% dintre pacienții cu această formă de cancer mor după doar 5 ani de la îmbolnăvire. Medicii își dau foarte greu seama de boala periculoasă, dar există anumite semne care îi ajută să o depisteze mai ușor.

Cum îți dai seama că ai cancer pancreatic?

Îngălbenirea pielii este „una dintre cele mai clare simptome ale cancerului pancreatic”, potrivit ReaderDigest. Culoarea ochiilor devine mai galbenă din cauza canalului biliar blocat, ceea ce înseamnă că bila nu ajunge la intestine și se acumulează în sistem. Mâncărimea poate apărea foarte ușor.

Un alt semn este durerea spatelui. Dacă nu faci foarte multă mișcare, există posibilitatea ca o tumoare pancreatică să pună presiune asupra coloanei vertebrale inferioare și a mușchilor spatelui, „provocând o durere constantă și surdă”. Un control amănunțit este indicat.

Medicii au declarat că urina maro închis sau de culoarea ruginei este un alt principal indiciu al cancerului pancreatic. Acesta este rezultatul acumulării în sânge a unei substanțe numite bilirubină.

Gingiile imflamate sau gura urât mirositoare joacă un rol important. „Se știe că pacienții cu cancer pancreatic sunt susceptibili la boli ale gingiilor, carii și la o sănătate orală precară în general”, notează ReaderDigest.

Cercetătorii de la NYU Langone Medical Center au descoperit că prezența bacteriilor din gură, boli gingivale, crește riscul de cancer cu cel puțin 50%.

Un alt semn important este scăderea în greutate. Dacă nu mâncați mai puțin sau nu mergeți la sală, acest lucru poate însemna că ai cancer pancreatic. Boala te poate face să nu mai ai poftă de mâncare și să slăbești mult prea repede.

Un alt motiv bine întemeiat pentru a merge la medic este pancreatita. Aceasta nu apare doar din cauza pietrelor, ci și din cauza alcoolului sau stresului.

„Pancreatita inexplicabilă sau cronică poate fi cauzată de o mică tumoare pe pancreas”, notează Reader’s Digest. Așadar, concluzia aici este că este important să se găsească cauza pancreatitei și nu doar diagnosticul de pancreatită, potrivit activebeat.com.