În zilele noastre, tot mai multe persoane se confruntă cu depresia, boală ce deși pare una care nu necesită supraveghere, ea lasă de cele mai multe ori urme, ce trebuie tratate. Psihoterapeuta Beatrice Enăchescu explică care sunt semnele care ar trebui să-ți dea de gândit și ce ar trebui să faci în privința ei.
Beatrice Enăchescu a vorbit despre depresie, o boală din ce în ce mai răspândită mai ales în rândul tinerilor, dar și în cel al vârstnicilor.
Ce este depresia
Depresia este o boală ce la fel ca oricare alta poate avea multiple cauze, cum ar fi cele genetice, biologice, sociale sau psihologice. Așadar, multipli factori interiori sau exteriori ne pot afecta starea de sănătate a minții.
„Depresia nu este ceva atât de înspăimântător. Este o tulburare afectivă, este o boală care poate să fie asemănătoare oricărei boli pe care o avem”, spune psihoterapeuta. De cele mai multe ori, oamenii nici nu o recunosc.
Cu toate acestea, calitatea vieții persoanelor care suferă de această boală se degradează treptat, dat fiind faptul și că depresia se amplifică treptat. Astfel, de la o depresie ușoară poți ajunge rapid în depresie severă, ceea ce poate deveni o adevărată problemă.
Semnele care îți arată că suferi de depresie
Principalele semne care îți arată că suferi de depresie sunt caracterizate de oboseală profundă, lipsă de energie și motivație pentru a face față vieții.
„Sunt extrem de obosită/obosit. Nu mai am energia să fac lucrurile pe care le făceam cu atâta ușurință. Dispare motivația pentru viață. De exemplu: mă duc la serviciu, mă întorc acasă, stau cu familia, ies cu cățelul în parc, citesc o carte, ascult muzică bună, văd un film, mă relaxez. Lucrurile astea în depresie nu mai sunt. După acest episod, intervine tristețea.
Cei aflați în această situație au senzația că sunt într-un butoi, că sunt într-o înfundătură, într-un tunel în care nu se mai vede lumina de la capătul lui”, a explicat Beatrice Enăchescu.
Așadar, dacă starea acută de tristețe persistă pentru o perioadă îndelungată, oamenii ar trebui să își pună un semn de întrebare. Cei care suferă de depresie, mai explică psihoterapeuta, trebuie să înțeleagă că aceasta este o boală tratabilă.
Pentru asta nu e nevoie de medicamente, cel mai simplu fiind să mergi la psiholog, rolul acestuia fiind esențial în tratarea bolii.
Psihoterapeuții „vor căuta cauza și vor vindeca acolo unde doare mai tare”, a mai explicat Beatrice Enăchescu în emisiunea Doc Play, conform doctorulzilei.ro.